Kierros Kykladeilla

Ateenaan muutettuani ensisijaisena toiveenani oli pieni loma kykladisilla saarilla. Haaveissani siinsi Santorinin auringonlaskut ja porrastreenit offseasonin aikaan väljällä ja kohtuuhintaisella saarella. Sitten realismi puuttui peliin. Offseasonilla ei kannata pitää juuri mitään auki. Koska juuri mikään ei ole auki, majoitusten hintatasoa ei tarvinnut laskea minulle kohtuullisiin summiin. Eikä hektinen työaikataulu antanut mahdollisuutta pidemmälle vapaalle. Kas, niin koitti season, eikä koko saaressa ollut enää mitään houkuttelevaa.


Vaan onhan niitä kykladisia saaria muitakin. Eräänä hiljaisena työpäivänä tökkäsin silmät kiinni sormeni Kreikan karttaan. Sormen alta paljastui Antiparos. Negatiivisen latauksen omaava anti-etuliite tarkoittaa kirjaimellisesti jotakin vastaan. Antiparos on saari suurempaa ja kuuluisampaa Parosta vasten. On suuri ja kuuluisa Paros ja sen vaatimattomampi sisarus Antiparos. Olen herkkä tuntemaan sääliä. Nopean kuvahaun jälkeen olin vakuuttunut, että tuo on minun paikkani. Varasin lauttaliput ja majapaikan.



Ajallisesti olisin ehtinyt viettää ehkä laajemmankin saarihyppelykierroksen, mutta henkisesti halusin vain levätä. Takana ovat niin vuosijuhlat, konferenssi kuin - pelottavimpana kaikesta - kandi- ja graduohjaajieni visiitti. Kaikesta selvittiin ja mainiosti, mutta uupumus kolkutteli ovella. En halunnut käydä missään - halusin elää ja toipua. Koska Antiparokselle on joka tapauksessa mentävä Paroksen kautta, päätin viettää molemmissa kaksi yötä. Ensin sutjakkaasti Antiparokselle, sitten Parokselle odottelemaan kotiinpaluuta.


Antiparos on kapea saari. Pääkylän itärannikolta länsirannikolle on noin kilometri. Etelässä on saaren päänähtävyys eli tippukiviluola, pohjoisessa leirintäalueet ja nudistirannikko. Saaren eteläpuolella on Despotikon saari, jonka arkeologisella alueella sijaitsee mieletön Apollonin temppeli. Nyt vain lautta saarelle loisti poissaolollaan. Meinasin jo sortua turistiansaan ja ostamaan lähemmäs satasen bileristeilyn lähisaarille, mutta majapaikkani isäntä ehti varoittaa minua tästä. En saisi rahoilleni mitään vastinetta, kukaan ei pystyisi juomaan holitonta bisseä ja vissyä useilla kympeillä, eikä arkeologiselle alueelle toistaiseksi pääsisi. Päätin pistää rahani sinne tippukiviluolaan. Meno-paluu turistibussilla maksoi kahdeksan euroa.



Arkeologisten kohteiden sijaan makasin rannoilla päivät pitkät. Vaelsin idästä länteen auringon perässä. Nudistirannalla oli luonnonkauneutta ja suojaisia hiekkapoukamia. Ja mielettömästi simpukoita! Luin kaksi kirjaa. Nautin bougainvillean reunustamasta terassistani joutomaan kupeessa. Istuin iltoja hyvän musiikin The Doors -baarissa, joka on mukavalla tavalla sopivan kämäinen. Sulassa sopusoinnussa kaikki vanhat hipit, nudistit ja minä. Kylä oli pittoreski ja täynnä hienostuneita putiikkeja. Tavanomaisia postikortteja oli vaikea löytää, mutta fiksut ruokakaupat löytyivät sataman puolelta.


Paroksella kiertelin bussilla kylissä, mutta tunsin elon paljon hektisempänä. Kovasti odottamani Naoussan kylä tuntui vain kulissilta muovisine bougainvilleoineen. En biletä, mutta mietin miksi kukaan haluaa Mykonokselle. Tuulimyllyjä löytää täältäkin, kuten merkkiliikkeitäkin. Parikian kylä (vai kaupunki?) oli toki kauniimpi, tiiviimpi ja vanhempi, Antiparoksella oli rakenneltu vähän sinne tänne. Viehättävästi sielläkin, mutta eri tavalla. Parikiaan voisi oikeasti eksyä - ja eksyinkin!



Kylillä ja kujilla kuuli melkein enemmän ranskaa kuin kreikkaa, lieneekö kyseessä jokin Paris-Paros -hassuttelu. Mikä pahinta, arkeologinen museo oli tilapäisesti suljettu. Kiertelin hämärillä parkkipaikoilla ja ojien pohjilla mosaiikkien perässä, ja kiukuttelin puhelimessa. Arkeologinen kiintiö jäi kovin vajaaksi. Löysin sentään merestä Paroksen marmoria. Ja ostin marmorista tehdyn magneetin. Kissan kuvalla.



Olen melko varma, että mikäli olisin mennyt vain Parokselle, olisin rakastanut sitä. Pidinhän minä siitä nytkin, mutta miten mikään voisi tuntua miltään Antiparoksen jälkeen? Vielä joskus sanoitan kokemukseni paremmaksi kertomukseksi. Antiparos sen ansaitsee.

Satunnaisia kuvia Ateenasta

Yksi lempipaikkojani on Kansallispuutarha. Kävelen sen läpi usein kotiin, vaikka se viekin kiertoreitille. Olen nähnyt kevään muuttumisen kesäksi. Löydän joka kerta puutarhasta jotakin uutta - vain kadottaakseni sen ikiajoiksi.

Olympiatuli sytytettiin taannoin tradition alkulehdossa, josta se kulkeutui Ateenan kautta kohti Pariisia. Kävin Kallimarmaronilla katsomassa olympiatulen kääntymistä.

Liljat ovat tappavan myrkyllisiä kissoille, joten otan vähäisen ilon irti tästä kissattomasta elämästä. Tuttu laikimyyjä myy näitä isoja liljanoksia kaksi euroa kappale, ja yksi kaupan päälle. En tiedä kuinka nopeasti tulen sopeutumaan suomalaisiin kukkien hintoihin.

Vuosijuhliamme vietettiin tällä viikolla, ei missään vähäisemmässä kuin Ateenan Akatemiassa. Unohdin pyytää jotakuta ottamaan edustuskuvan juhlakunnostani, joten tarjoan sen sijaan tämän epäedustuskuvan.

Kala on kamalan kallista. Minä olen pihi, ja turvaudun usein tölkkisardiineihin. Tomaateista en tingi! Leipää mahani ei pahemmin kestä, mutta sorrun silti silloin tällöin ostamaan sitä. Se on hyvää, naapurissa on leipomo ja leipä maksaa euron. Jep, minä olen pihi.

Heaven is a place on Earth

Ortodoksinen pääsiäinen oli tänä vuonna myöhään. Sain nauttia pitkistä vapaista, ja mahdollisuudesta viedä lempi-ihmiseni lempipaikkaani. Kyllä, puoliso tuli Kreikkaan, ja painuimme vajaaksi viikoksi Agistrille! Herättiin vähän liian myöhään tähän matkailumahdollisuuteen, tottakai moni kreikkalainenkin haluaa näillä pitkillä vapailla saaristoon. Kaksikerroksisen luksuksen sijaan saimme alakerran huoneen meren puolelta. Tämäkin lämmitti, vaihtoehtona olisi voinut olla myös ei-oota! Alkyoni oli tupaten täynnä ja illalliset kiireisiä, eikä keittiössä kaljoittelu olisi tullut varmaan kysymykseenkään. Emme kehdanneet kysyä, enhän enää edes kaljoittele. Kiire ei kuitenkaan latistanut tunnelmaa. Agistrin lepokodissani on jotakin omaleimaista.


Pääsin vihdoinkin nudistirannalle! Koska olen kömpelö, en aiemmalla reissullani uskaltanut kiivetä Agistrin kuuluisalle Halikiada-rannalle. Vaan nyt oli kaveri koppaamassa, ja rannalle päästiin ilman suurempia naarmuja. Vaikka reitti on nyt tuttu, yksin tuskin uskaltaisin vieläkään. Hovikuskin kanssa matkustaminen mahdollisti myös saaren kiertämisen skootterilla. Saari on toki pieni, mutta korkeuserot ovat aikamoisia. Kävellen olisimme jääneet seuraavaan tai korkeintaan sitä seuraavaan kylään. Vaan kiertoajelulle tuli valittua huono päivä. Sade pakotti meidät pysähtymään kapakoihin kaukaisten rantojen sijaan, ja auringonlaskukin jäi vähän vaisuksi.



Pieni briiffaus kreikkalaiseen pääsiäiskäytökseen olisi ehkä ollut paikoillaan. Saimme pääsiäiskynttilät jo tulolautalta, mutta unohdimme ne hotellin yöpöydän laatikkoon. Ostimme uudet, ja tökkäsimme ne fast-line -hiekkaan. Vaikka halusimme nähdä koko seremonian. Tyhjin käsin toivotimme hölmistyneinä kristuksen ylösnousemusta muiden kierrättäessä liekkiä sytyttämättömiin kynttilöihinsä. Jälkikäteen sain kuulla, että pään peittäminen huivilla ei kuulu kreikkalaisortodoksiseen pääsiäisperinteeseen. Verimunatkin jäivät rikkomatta. Onneksi pappi tervehti kuitenkin iloisesti kadulla, emme olleet häpäisseet koko kirkkoa.


Muistaakseni jo ensimmäisenä yhteisenä saaripäivänä puolisoni kertoi ymmärtävänsä miksi rakastan tuota saarta. Matkailua karttava, nirso puolisoni osallistui ennakkoluulottomasti saaren pääsiäisperinteisiin, tutustui kreikkalaiseen keittiöön souvlakin ja gyroksen ulkopuoleltakin, ja kävi yksin kiertelemässä kun jouduin paahtamaan etätöitä. Ensi kerralla kuulemma voisimme olla pidempään, viisi päivää on liian lyhyt aika. Ja näin on saatu uusi ihminen Agistrikoukkuun. Agistri tarkoittaa kirjaimellisesti ongenkoukkua, ja on täysin nimensä veroinen.


Koska vapunpäivä osui pääsiäisviikolle, vappua vietetään ilmeisesti nyt tai huomenna. Tässä kiteytyy kreikkalainen mentaliteetti, saavutetuista eduista ei luovuta. Vappuhulinoinnista ei kuitenkaan nyt nautita, itselläni alkaa huomenna työtoimenkuvani kovin kolmipäiväinen haaste. Konferenssi. Onneksi Kreikassa työnteko on yhtä juhlaa, enimmäkseen.