Elo- ja syyskuu ovat luvanneet olla etukäteen äärimmäisen vaikeita minulle, joten blogi tulee viimeistään noin viikon sisällä jäämään todella surulliselle hiljaiselolle. Kunhan edes kerran viikossa kerkeäisi postaamaan. Voi olla, että useamminkin, mikäli jutun juurta löytyy. Tai sitten en ollenkaan. Palataan sitten syssymmällä!
Kesän viimeinen loma
sunnuntai 26. heinäkuuta 2015
Elo- ja syyskuu ovat luvanneet olla etukäteen äärimmäisen vaikeita minulle, joten blogi tulee viimeistään noin viikon sisällä jäämään todella surulliselle hiljaiselolle. Kunhan edes kerran viikossa kerkeäisi postaamaan. Voi olla, että useamminkin, mikäli jutun juurta löytyy. Tai sitten en ollenkaan. Palataan sitten syssymmällä!
Lahtigloria
torstai 23. heinäkuuta 2015
Ei haittaa vaikka sää oli mieleltään yhtä ailahteleva kuin allekirjoittanut. Kymmenen minuutin rankkasateet vuorottelivat tasapaksun harmaan ilman kanssa, ajoittaisten auringonpilkahdusten yllättäessä aina välillä. Toimittiin isän kanssa perinteisen kaavan mukaan, syömään ja lasilliselle.
Ruokapaikaksi valikoitui se melkein liiankin tuttu Santa Fé, jossa oli onneksi vastikään listat uudistuneet. Valitsin kolumbialaista kalakeittoa, joka oli paitsi hyvää, myös epäkalakeittomaisen vihreää. Ruuan jälkeen käveltiin Bryggaan. Häpeäkseni en ollut aikaisemmin paikassa käynyt, vaikka mieli oli tehnyt about joka kerta Aleksanterinkadun alkupäässä kulkiessani. Elävää pianomusiikkia ja pienpanimo-oluita, miten voisi tehdä enää tuosta viihtyisämpää baaria?
Mun ja Lahden tulevaisuus näyttää tämän kokemuksen jälkeen huomattavasti valoisammalta. Ja kiinnostavalta. Esimerkiksi kulttimaineesta nauttiva Metro on vielä korkkaamatta. En tosin tiedä, oikeuttaako nykyinen lokaatio enää kulttimaineeseen. Julkisessa vessassa kun oli sitä jotakin.
6x omeletti
tiistai 21. heinäkuuta 2015
Kun kotona on vain yksi suu ruokittavana, ruokavalio on kokenut aika radikaalin supistumisen. Yhdelle ihmiselle ei vaan ole kiva tehdä ruokaa. Yleensä keitän ison kattilallisen kasvissosekeittoa, josta riittää sitten koko viikolle. Paitsi että jossakin vaiheessa se alkaa maistua tervalta.
Silloin kun kyllästyminen iskee (noin joka toinen päivä....), teen munakasta. Mä olen lyhyessä ajassa oppinut suorastaan munakasmestariksi, omakehu maistuu hyvältä. Kaava on aina sama ja erittäin yksinkertainen, täytteet vaihtelevat keveistä päivällismäisen runsaisiin. Täytteet kannattaa sekoittaa pääsääntöisesti valmiiksi kulhossa, josta se on helppo kipata vielä vähän kostean munakkaan pinnalle. Tai jos haluaa tarjota muille, kuluttaa hieman aikaa esteettisempään asetteluun, mä tyydyin roiskaisutaktiikkaan. Tässä kuusi suosikkimunakastani.
Riko kananmunien rakenne kulhossa, sekoita kerma varovasti joukkoon. Kuumenna loraus öljyä pannulla kuumaksi, ja kaada munakasmassa paistumaan. Siirrä levy keskilämmölle, ja siirtele massaa siksakkaavin liikkein reunoilta keskelle, kunnes seos alkaa jähmettyä (noin minuutin operaatio.) Kytke levy pois päältä. Mausta suolalla ja mustapippuria. Lisää täyte ja anna tekeytyä kannen alla jokusen minuutin.
Levitä raejuusto munakasmassalle tasaisesti, ripottele limepippuria päälle. Suikaloi avokadonpuolikas ja lisää valmiin munakkaan pinnalle. Koristele auringonkukanversoilla, jotka tottakai unohtuivat kauppaan kuvanottopäivänä (ja itse munakaskin taittui tässä rumaksi.) Myös rucola maistuu kivalta!
Viipaloi vuohenjuusto mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Halkaise tomaatit, silppua ruohosipuli. Lisää suoraan märälle munakasmassalle ja sekoita sen sekaan.
Tee ensin täyte. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota pannulla. Lisää sienet ja paista pannulla kunnes enin neste sienistä on hävinnyt, ja sipuli pehmennyt. Lisää halutessasi konjakki ja anna haihtua. Siirrä syrjään munakkaan paistamisen ajaksi. Hienonna persilja. Lisää sienitäyte, parmesan ja persiljasilppu munakkaan päälle. Tätä aion kokeilla ehdottomasti myös kantarelleilla, kunhan sellaisia alkaa ilmestyä.
Kuori parsa tarvittaessa ja keitä lähes kypsäksi. Suikaloi parsa ja prosciutto, hienonna basilika. Lisää munakkaalle ensin parmesan, sitten prosciutto-parsa-basilikaseos.
Riivi grillattu kana pieniksi paloiksi. Hienonna babypinaatti ja persilja. Lisää kaikki täytteen ainekset munakkaalle.
Pilko lohisiivut pieniksi paloiksi, ja sekoita märän munakasmassan joukkoon. Viipaloi kevätsipulit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, lisää kapristen kanssa munakkaan päälle. Mausta reippaammalla pippuriripauksella.
Silloin kun kyllästyminen iskee (noin joka toinen päivä....), teen munakasta. Mä olen lyhyessä ajassa oppinut suorastaan munakasmestariksi, omakehu maistuu hyvältä. Kaava on aina sama ja erittäin yksinkertainen, täytteet vaihtelevat keveistä päivällismäisen runsaisiin. Täytteet kannattaa sekoittaa pääsääntöisesti valmiiksi kulhossa, josta se on helppo kipata vielä vähän kostean munakkaan pinnalle. Tai jos haluaa tarjota muille, kuluttaa hieman aikaa esteettisempään asetteluun, mä tyydyin roiskaisutaktiikkaan. Tässä kuusi suosikkimunakastani.
2 kananmunaa
1 rkl kermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
öljyä
Riko kananmunien rakenne kulhossa, sekoita kerma varovasti joukkoon. Kuumenna loraus öljyä pannulla kuumaksi, ja kaada munakasmassa paistumaan. Siirrä levy keskilämmölle, ja siirtele massaa siksakkaavin liikkein reunoilta keskelle, kunnes seos alkaa jähmettyä (noin minuutin operaatio.) Kytke levy pois päältä. Mausta suolalla ja mustapippuria. Lisää täyte ja anna tekeytyä kannen alla jokusen minuutin.
Raejuusto-avokadomunakas
2 rkl raejuustoa
1/2 avokado
auringonkukanversoja
limepippuria
Levitä raejuusto munakasmassalle tasaisesti, ripottele limepippuria päälle. Suikaloi avokadonpuolikas ja lisää valmiin munakkaan pinnalle. Koristele auringonkukanversoilla, jotka tottakai unohtuivat kauppaan kuvanottopäivänä (ja itse munakaskin taittui tässä rumaksi.) Myös rucola maistuu kivalta!
Kirsikkatomaatti-vuohenjuustomunakas
kourallinen kirsikkatomaatteja
kourallinen ruohosipulia
50 g vuohenjuustoa
Viipaloi vuohenjuusto mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Halkaise tomaatit, silppua ruohosipuli. Lisää suoraan märälle munakasmassalle ja sekoita sen sekaan.
Suppilovahveromunakas
1 dl suppilovahveroita (mulla oli kuivatuista turvotettuja)
(1 rkl konjakkia)
1 salottisipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl parmesanraastetta
persiljaa
Tee ensin täyte. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota pannulla. Lisää sienet ja paista pannulla kunnes enin neste sienistä on hävinnyt, ja sipuli pehmennyt. Lisää halutessasi konjakki ja anna haihtua. Siirrä syrjään munakkaan paistamisen ajaksi. Hienonna persilja. Lisää sienitäyte, parmesan ja persiljasilppu munakkaan päälle. Tätä aion kokeilla ehdottomasti myös kantarelleilla, kunhan sellaisia alkaa ilmestyä.
Prosciutto-parsamunakas
3 vihreää parsaa
50 g prosciuttoa
1 rkl parmesanraastetta
tuoretta basilikaa
Kuori parsa tarvittaessa ja keitä lähes kypsäksi. Suikaloi parsa ja prosciutto, hienonna basilika. Lisää munakkaalle ensin parmesan, sitten prosciutto-parsa-basilikaseos.
Kana-artisokansydänmunakas
1/2 tlk artisokansydämiä
50 g grillattua kananrintaa
1 rkl pinjansiemeniä
1 tl raastettua sitruunankuorta
babypinaattia
tuoretta persiljaa
Riivi grillattu kana pieniksi paloiksi. Hienonna babypinaatti ja persilja. Lisää kaikki täytteen ainekset munakkaalle.
Kylmäsavulohi-kaprismunakas
3 siivua kylmäsavulohta
1 rkl kapriksia
2 vartta kevätsipulia
persiljaa
Pilko lohisiivut pieniksi paloiksi, ja sekoita märän munakasmassan joukkoon. Viipaloi kevätsipulit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, lisää kapristen kanssa munakkaan päälle. Mausta reippaammalla pippuriripauksella.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)