Tallinn, Tallinn

Koska satunnaisia vapaapäiviä satelee mulle nyt kuin sieniä sateella, päätettiin viime viikolla laittaa lippuun lukemaan "Tallinna". Lyhyt loma lupasi yhteistä aikaa, hyväksi ennustettua säätä, ostoksia sekä kahviloissa notkumista. Ja taksikuskien kanssa juttelemista, koska taksikuskit joutuvat ihan työnsä puolesta ymmärtämään suomensekaista epämääräistä kieltä, taksilla ajelu on kivaa ja Tallinnassa myös halpaa, sekä puhun mielestäni suorastaan loistavaa "eestiä". Eli tiputan sanojen viimeisen kirjaimen pois, muutan diftongit kaksoisvokaaliksi, äännän konsonantit j-voittoisesti ja viljelen tolkuttomasti deetä sekä geetä.

Tämä ei ollut mikään satama-aluehengailureissu tyylillä superalkon kautta takaisin laivaan. Ei, uskallettiin jäädä ihan yöksi!

Vanhasta kaupungista löytyi alle satasella hotellihuone keskiaikaiselta kauppiaskadulta. Hissiä ei ollut, saatiin kävellä ylimmän kerroksen huoneeseemme sokkeloisia käytäviä pitkin ja kivuta rappusia, joista ei paljoa minua lihavampi olisi enää sopinut. Ja ullakkohuoneen leveältä ikkunalaudalta avautuivat näkymät kattojen yli kirkontornille. Että mä rakastan punaisia kattoja! Olivat ne sitten tiiltä tai peltiä.



Mä olin hotellihuoneeseen päästyä ihan uskomattoman väsynyt, joten katsoin oikeudekseni nukkua päikkärit. Ehkä ensimmäisellä uneenvaipumisminuutilla kirkonkellot ilmoittivat helvetin repeämisestä. Käsittämättömän kovaäänistä pimpelipompelikilkatikalkatia kesti valehtelematta vartin verran. Ja viisi minuuttia tämän jälkeen alkoi huutaa puhelin. Väinön kaveri (joka varsin hyvin tiesi meidän olevan Tallinnassa) käski tulemaan raatihuoneen torille vartin päästä. Se siitä nukkumisesta.

Turismin ytimessä meitä odotti ei yksi vaan kaksi ystävää. Pohjoisessa asuvat pojat näkevät meitä ihan liian harvoin, joten he päättivät tulla yllätysvierailulle, mutta me kerettiin lähteä karkuun. Tulivat sitten perässä, suloista.



Käytiin syömässä about joka paikassa hypetetyssä F-Hoonessa (Hooneella?), joka vastasi kyllä täysin odotuksia: naurettavan halpa, rento ja viihtyisä. F-Hoone oli juuri sellainen paikka, jota kaikki Kallioon jämähtäneet menneen ajan hipsterit rakastaisivat pyyteettä. Ihan oikeasti, siellä on korkealla seinässä ovi joka ei johda mihinkään - how cool is that?

Hieman kauhulla odotan, milloin Kalamajan alueen kupla puhkeaa. Aluetta on jo viimeiset pari vuotta markkinoitu juurikin tuollaisena rappioromanttisena hipsterkaupunginosana. Sinne on helppo kävellä, se näyttää mielenkiintoiselta (pysähtynyt aika, oikeasti rumaa neukkuarkkitehtuuria ja pieniä puutaloja), ja siellä on vaikka millä mitalla viihtyisän oloisia terasseja, pikkuputiikkeja ja ravintoloita. Mun kuvissa näkyvä valtava simpukka-annos oli "pieni" ja maksoi kuusi ja puoli euroa. Luoja ties missä kokosfääreissä iso annos olisi ollut... En vain usko aluen hintatason pysyvän kauaa edullisena, valitettavasti.



Väinö parka ei ole ikinä joutunut shoppailemaan mun kanssani ennen tätä reissua. Paitsi kerran kävin kahdessa minuutissa kipaisemassa Zarasta korkkarit "ohikulkumatkalla" (=tarkkaan suunniteltu käynti.) Onneksi mä olen tehokas shoppaamaan, eikä mun kanssa tarvitse ryömiä ja roikkua kaupoissa tuntitolkulla. Kierrän kaupat läpi ja haluan "ton, ton ja ton." Hylkään about puolet materiaalisyistä, ja näistä nyt jatkoonpäässeistä Väinö tyrmäsi puolet, koska "liian Afrikka", "liian saamelainen", "eh", tai "siis toi on ohut neule jossa on jotain ..tanan norsuja rivissä??? Liian Afrikka JA tyhmän näköinen."

Mutku mä tykkään etnokuoseista.

13 kommenttia

  1. Hei mistä kahvilasta/baarista on tuo toisiksi ylin kuva, jossa noi ihanat pinkit sohvat ja lamput? Näyttää ihan mun tyyliseltä paikalta ja sattumoisin ens viikolla itekin menossa Tallinnaan niin olis kiva käydä tuolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei tää tuli sulle nyt myöhässä :( Mutta kyseessä oli Josephine-niminen kahvila, joka sijaitsee vanhan kaupungin Vene-kadulla.

      Poista
  2. Ikävä sinun postauksia! :(

    VastaaPoista
  3. Sä et kyllä yhtään oo trendien hermoilla vaikka ootki olevinas stadilainen. Ei mitään Helsinki-vinkkejä. Esim missä sun postaus Hernesaarenrannasta? Se on nyt it-paikka, kaikki juhlivat siellä. Kaikki paitsi sinä, ai mutta ei sulla oo varaa sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinkkaan jos löytyy jotakin vinkkaamisen arvoista. Esimerkiksi mainitsemasi Hernesaarenranta oli aivan kammottava paikka :D En muutenkaan tykkää seduloista, ja tuolla oli c-luokan julkkiksia niin paljon, että valtaosa taisi olla ihan maksullisena hengailemassa siellä. Feikkipalmut pallovaloineen keskellä epämääräistä telakka-aluetta nistien päiväkodin kupeessa vaikutti niin keskeneräiseltä. Vuoden-parin päästä meininki saattaa olla paljon parempi.

      Poista
    2. Siis ketäköhän sä mahdat tarkoittaa "c luokan julkkiksilla"????

      Poista
    3. Sä oot kyllä ihan harvinaisen ruma ihminen :D

      Poista
    4. Tunsitko piston sydämessäsi? ;)

      Poista
  4. Moro mitä laama. Tiesitkö et näytät meikatulta laamalta?

    VastaaPoista
  5. Miten joku jaksaa tuhlata energiaansa ja laittaa sulle tuollaisia kommentteja? Eksyin blogiisi (tiedät varmaan mitä kautta), ja en voi kuin kauhistella. Anyway, vaikutat siltä ettet jaksa välittää ja hienoa niin! Olet nätti ja kirjoitat hyvin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos (: ehkäpä jotkut ammentavat voimavaransa kaikesta negatiivisesta. Onneksi kaikki meistä ei.

      Poista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.