No Shop Black Friday

Huomenna se taas koittaa, Black Friday. Tuo ihana kulutusjuhla! Itse kunkin sähköpostiin on tupsahdellut pitkin viikkoa mitä houkuttelevimpia tarjouksia. Alennusprosentteja, kaupanpäällisiä ja ilmaisia toimituskuluja! Mikäs sen parempi tapa viettää perjantaipäivää kuin kyttäämällä tunneittain vaihtuvia erikoistarjouksia. Huomenna, perjantaina vietetään myös Älä osta mitään -päivää.

Älä osta mitään-päivä on kanadalaista alkuperää, ja itse ainakin muistan olleeni päivästä tietoinen jo kauan ennen Black Fridayn vakiintumista suomalaisten tajuntaan. Oma suhtautumiseni kulutukseen on muuttunut kuukausi kuukaudelta yhä kriittisemmäksi. Black Fridayn kaltaisen kulutusjuhlan palvonta ahdistaa. En oikeastaan tarvitse mitään. On itsestäänselvää, että vietän huomenna perjantaina kansainvälistä Älä osta mitään -päivää sen mustan perjantain asemesta.



Monen suosikkibloggaajat julkaisevat (elleivät ole jo julkaisseet) lähiaikoina omat Black Friday -tärppinsä. Osta, osta, kuluta, kuluta! En kiistä, etteikö Black Fridayna saattaisi ollakin myös fiksuja ja tarpeellisia tarjouksia. Mutta kuinka moni ostaa turhuutta vain koska halvalla saa? Musta perjantai käyttää hyväkseen ihmisten korkeita ostohaluja. Mielestäni on aika surullista että Black Friday on pyhitetty useiden kalenterissa vuotuisaksi juhlapäiväksi, jolloin uhrataan rahaa kulutusjumalan kunniaksi.



Pikavippifirma Ferratum mainostaa erikoisluottoa Black Fridayn kunniaksi. Tuo tulla tupsahti minulle sponsoroituna mainoksena Instagramissa - mua kiinnostaisi muutenkin tietää millä perusteella olen pikavippifirmojen markkinointikohderyhmää? En ole ottanut selvää, mutta jaksan arvata, että muutkin pikavippifirmat kuin Ferratum ovat havahtuneet tulevaan juhlaan. Pikavippejä markkinoidaan unelmilla, kuluttajan ei tarvitse edes tyytyä siihen kämäisimpään tarjouspuhelimeen kun lähes kulutonta kulutusluottoa tuputetaan satoja euroja. On todella sairasta, että ihmisiä rohkaistaan velkaantumaan ehdoin tahdoin osteluhimojen tyydyttämiseksi.

Sorrun itsekin toisinaan vähemmän järkevään nettishoppailuun. Ilmaiset toimituskulut häämöttävät vain kymmenen euron päässä, ostanpa tästä tämän hameen joka on ihan kiva ja jota käytän ainakin kerran... Kevään trendiväri on laventelipitää siis ostaa jotain laventelinliilaa koska sellaista mulla ei vielä olekaan, vaikka se tekeekin ihostani kelmeän ja sairaan näköisen... Ota kolme, maksa kaksitarvitsisin oikeastaan vain kirsikkaisen ja malvanvärisen huulipunan mutta otetaan vielä tuo metallinen ruskeakin kun sen kerran ilmaiseksi saa... Kulutuskriittisen monologini keskellä en ole itsekään mikään pyhimys.

Ovatko Mustan perjantain ostokset todellista säästöä, vai kuluttamista halvempaan hintaan? Tarjouksia tulee ja menee. Lokakuussa oli Hullut päivät ja Sokoksen 3+1-päivät. Maanantaina on Cyber Monday. Sitten alkaakin joulualennukset ja joulunjälkeisalennukset. Ei ne tarjoukset tarjoamalla lopu. Pyrin ostamaan vain tarpeeseen, siksi valintani onkin anti-Black Friday.

Ei kommentteja

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.