Ostia koettu, eihän tämä mikään Rooma ole

Joka visiitilläni Roomassa olen käynyt Ostiassa, niin arkeologisella alueella kuin rannallakin. Koska Ostia Antica kuuluu kurssiohjelmaan sitten syyskuun lopulla, päätettiin pitää viime viikolla yksi puhdas rantapäivä. Kurssipäivä oli lyhyt ja sää pilvetön, joten mikään tuskin menisi pieleen.

Italian julkisen liikenteen todellisuus lävähti vasten kasvoja Porta San Paololla. Normaalisti tiheään liikkuva Ostian juna ei liikkunut. Vihainen vartija, jonka joka toinen sana oli cazzo rähjäsi ihmisille ja välistä käski menemään bussilla. Me ei toteltu, vaan jäätiin odottamaan. Ehkä kolmen vartin ikuisuuden jälkeen paikalle saapui toimiva juna. Teimme kollektiivisen päätöksen olla menemättä keskustaan kuten about kaikki muut matkustajat, vaan jatkoimme aina pohjoismaisittain fiiniltä kuulostavaan Stella Polareen asti. Asemakartassa sekin oli merkitty rannankuvalla.

Stella Polare oli maksullisten rantojen täyttämä autioituva lomakylä. Aitaa ja pukukoppeja. Jäätiin rantapummeiksi lähes vesirajaan maksullisten rantatuolien eteen. Jeesusmekoksi ristimäni valkoinen telttamainen mekkoni on kätevä uimakoppina: alta aikayksikön olin vedessä. Meri oli lempeä. Ei liian lämmin, että se veisi uimisesta ilon, mutta sen verran lämmin, ettei uskoisi olevan jo sydänsyyskuu. Uin itseni rusinaksi, jonka jälkeen kävelimme rantaa pitkin kohti keskustaa.

Vaikka Rooma pursusi turisteja, Ostiassa heidän olemassaoloaan ei haluttu ajatella. Tai sitten viiden aikaan oli vielä siesta. Joka tapauksessa, hyvää ruokapaikkaa oli mahdotonta löytää. Kiinalainen ei houkuttanut, joten valitsimme harvoista avoimista vaihtoehdoista jonkin valkoisten liinojen ravintolan. Mereneläväsalaattini oli hauska mutta vähän tylsä, focaccia taivaallista ja viini siideriä.

Otsikko on suora lainaus ystävältäni Johannekselta, jonka vilpitön toteamus on ikuistamisen arvoinen.

Ei kommentteja

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.