Junassa syötyä

Mua alkoi ihan naurattaa, kun selailin tämän viikon puhelinkuvia. Valtaosa niistä on tärähtäneitä ruokakuvia, kaikki otettu liikkuvassa Z-junassa. Mä reissaan viikoittain aika paljon Lahti-Helsinki-väliä, joten junanviemä tunti on hyvä käyttää syömiseen.

Tiedän, että moni kanssaihminen vihaa ja äklöää julkisissa syöviä ihmisiä, joten pyydän anteeksi. Jos mä en söisi junassa, mä en ehtisi syödä ollenkaan. Ja jos mä en ehdi syödä, musta saattaa tulla kiukkuinen, eikä silloin kenelläkään ole kivaa.

Mua alkoi myös naurattaa, kun mietin, että kukaan järkevä bloggaaja tuskin omistaa postausta viikon noutolounailleen. No, minä en ole järkevä bloggaaja.

Pulled Pork

Mun vanha hella sanoi sopimuksensa taannoin irti, joten uusi oli laitettava kovaan testiin. Mä en ikinä päässyt sisälle viime vuonna jyllänneeseen nyhtöpossutrendiin. Maistoin vain kerran-pari, kunnes sika tulikin jo korvista ulos.

Koska kaikelle pitäisi antaa useampi mahdollisuus, ja satuin saamaan läheiseltä maatilalta possunniskan, päätin tehdä itse oman kohupossuni. Varsinkin, kun mulle on sattuneista syistä eksynyt kotiin valmiita sämpylöitä, joista piti päästä eroon. Useimmiten mä leivon leipäni itse.

Tykkään muutenkin Slow Food-kokkailusta, joten nyhtöpossukin tehtiin ehkä jopa tavanomaista pidemmän kaavan kautta. Ensiksi hieroin sangen väkivaltaisesti possuun suolaa, paprikajauhetta ja pippuria. Tein isoon kannelliseen rasiaan marinadin hienonnetusta valkosipulista, soijakastikkeesta, dijonsinapista, tummasta siirapista ja omenaviinietikasta, ja annoin possun lillua liemessään jääkaapissa yön yli, reilu kahdeksan tuntia.

Seuraavana aamuna siirsin possun liemineen uunivuokaan, jossa se sai paistua vajaa seitsemän tuntia 125 asteessa. Kypsä possu sai vetäytyä vielä puolisen tuntia, ennen kuin aloin repimään. Revin possun vuoassaan ohuiksi säikeiksi kahden haarukan avulla, välillä ihan käsinkin, ja sekoittelin oman liemensä kanssa.

Itse sämpylöihin kasasin possun kanssa kaikkea sellaista, mistä pidän: vuohenjuustoa, punasipulia ja rucolaa. Käytin kastikkeena laiskasti valmiskastiketta, HP BBQ Woodland Smoke-kastiketta. Mulla on lähiaikojen tavoitteena syödä ruokakaapit täysin tyhjäksi, ja erinäiset pullonpohjat ja muut jämät on hyvä saada poiskäytetyksi.

MOOMIN by Ivana Helsinki


Mä olen lähipiiristäni se suurin muumifani, siitähän kertoo jo Mymmeli-niminen marrimaija. Mulle Tove Jansson on maailman suurin taiteilija, ja muumeja näkyy kotona niin sängyssä, astiakaapissa, siivouskomerossa kuin kirjahyllyssäkin. Silti mä suhtaudun melko ristiriitaisesti muumien överikaupallistamiseen. No, nyt taotaan kun rauta on kuumaa. Juhlavuosi ja vielä mitä...

Ivana Helsinki näki hypessä mahdollisuuden ja hyökkää lokakuussa Tokion muotiviikoille aikuisten muumivaatteiden voimin. Noin viidenkymmenen vaatekappaleen mallisto koostuu niin mekoista, neuleista, takeista kuin ylä- ja alaosista, asusteita unohtamatta. Osa kuoseista on Tove Janssonin käsialaa, osa Paola Suhosen.Pientä sneak peekia mallistosta on saanut bongailla pitkin viikkoa sosiaalisesta mediasta. Kampanjavideo julkaistiin eilen. Merta, mekkoja ja majakka - eihän tuosta voi olla pitämättä! Koostin postaukseen Ivana Helsingin Facebookissa julkaistuja kuvia suosikeistani.

Olen iloinen, että juuri Ivana Helsinki tekee tämän. Mä seuraan (saati ostan) laiskanlaisesti suomalaista muotia, Ivana Helsinki on se suurin suosikki. Mallisto on täyttä muumia olemalla Tove, ei olemalla painokoneen massatuotos. Ei brändättyä liukuhihnarättiä, vaan tribuutti taiteilijalta toiselle. Oikeasti, kenelle tulisi mieleenkään luoda muumipitsiä jos ei Paola Suhoselle? Ihastus on sen verran raju, että aion ostaa Ponygarden-malliston heppamekolleni kaverin muumimallistosta. Kuka arvaa mikä mekko siintää haaveissa?
Kuvat Ivana Helsinki