Kun kotona on vain yksi suu ruokittavana, ruokavalio on kokenut aika radikaalin supistumisen. Yhdelle ihmiselle ei vaan ole kiva tehdä ruokaa. Yleensä keitän ison kattilallisen
kasvissosekeittoa, josta riittää sitten koko viikolle. Paitsi että jossakin vaiheessa se alkaa maistua tervalta.
Silloin kun kyllästyminen iskee
(noin joka toinen päivä....), teen munakasta. Mä olen lyhyessä ajassa oppinut suorastaan munakasmestariksi, omakehu maistuu hyvältä. Kaava on aina sama ja erittäin yksinkertainen, täytteet vaihtelevat keveistä päivällismäisen runsaisiin. Täytteet kannattaa sekoittaa pääsääntöisesti valmiiksi kulhossa, josta se on helppo kipata vielä vähän kostean munakkaan pinnalle. Tai jos haluaa tarjota muille, kuluttaa hieman aikaa esteettisempään asetteluun, mä tyydyin roiskaisutaktiikkaan. Tässä kuusi suosikkimunakastani.
2 kananmunaa
1 rkl kermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
öljyä
Riko kananmunien rakenne kulhossa, sekoita kerma varovasti joukkoon. Kuumenna loraus öljyä pannulla kuumaksi, ja kaada munakasmassa paistumaan. Siirrä levy keskilämmölle, ja siirtele massaa siksakkaavin liikkein reunoilta keskelle, kunnes seos alkaa jähmettyä (noin minuutin operaatio.) Kytke levy pois päältä. Mausta suolalla ja mustapippuria. Lisää täyte ja anna tekeytyä kannen alla jokusen minuutin.
Raejuusto-avokadomunakas
2 rkl raejuustoa
1/2 avokado
auringonkukanversoja
limepippuria
Levitä raejuusto munakasmassalle tasaisesti, ripottele limepippuria päälle. Suikaloi avokadonpuolikas ja lisää valmiin munakkaan pinnalle. Koristele auringonkukanversoilla, jotka tottakai unohtuivat kauppaan kuvanottopäivänä (ja itse munakaskin taittui tässä rumaksi.) Myös rucola maistuu kivalta!
Kirsikkatomaatti-vuohenjuustomunakas
kourallinen kirsikkatomaatteja
kourallinen ruohosipulia
50 g vuohenjuustoa
Viipaloi vuohenjuusto mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Halkaise tomaatit, silppua ruohosipuli. Lisää suoraan märälle munakasmassalle ja sekoita sen sekaan.
Suppilovahveromunakas
1 dl suppilovahveroita (mulla oli kuivatuista turvotettuja)
(1 rkl konjakkia)
1 salottisipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl parmesanraastetta
persiljaa
Tee ensin täyte. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota pannulla. Lisää sienet ja paista pannulla kunnes enin neste sienistä on hävinnyt, ja sipuli pehmennyt. Lisää halutessasi konjakki ja anna haihtua. Siirrä syrjään munakkaan paistamisen ajaksi. Hienonna persilja. Lisää sienitäyte, parmesan ja persiljasilppu munakkaan päälle. Tätä aion kokeilla ehdottomasti myös kantarelleilla, kunhan sellaisia alkaa ilmestyä.
Prosciutto-parsamunakas
3 vihreää parsaa
50 g prosciuttoa
1 rkl parmesanraastetta
tuoretta basilikaa
Kuori parsa tarvittaessa ja keitä lähes kypsäksi. Suikaloi parsa ja prosciutto, hienonna basilika. Lisää munakkaalle ensin parmesan, sitten prosciutto-parsa-basilikaseos.
Kana-artisokansydänmunakas
1/2 tlk artisokansydämiä
50 g grillattua kananrintaa
1 rkl pinjansiemeniä
1 tl raastettua sitruunankuorta
babypinaattia
tuoretta persiljaa
Riivi grillattu kana pieniksi paloiksi. Hienonna babypinaatti ja persilja. Lisää kaikki täytteen ainekset munakkaalle.
Kylmäsavulohi-kaprismunakas
3 siivua kylmäsavulohta
1 rkl kapriksia
2 vartta kevätsipulia
persiljaa
Pilko lohisiivut pieniksi paloiksi, ja sekoita märän munakasmassan joukkoon. Viipaloi kevätsipulit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, lisää kapristen kanssa munakkaan päälle. Mausta reippaammalla pippuriripauksella.