Spontaniteetin lyhyt oppimäärä


Tänä päivänä spontaanius tuntuu olevan kirosana. Ihmisen pitäisi olla järjestelmällinen, menestyvä ja ehkä jopa pidättyväinen. Spontaani ihminen mielletään naiivina, vastuuntunnottomana ja huolettomana, näin kärjistettynä. Enkä sano, ettei ihmisessä voi olla monia puolia ja piirteitä. Vastakkainasettelu on vain hauskaa.

Huolimatta yleisestä spontaaneiden huithapelien halveksinnasta saan usein kuulla, että spontaanius on mun kenties ihastuttavin luonteenpiirre. Moni haluaisi itse salaa olla spontaanimpi, ja multa kysytään usein että miten mä sen teen. Tässä siis pilke silmässä vedetty oppivartti teille aloitteleville kaappispontaaneille henkilöille.

Uskalla rikkoa rutiinit
Mulla itselläni ei ole elämässä mitään tuntitarkkoja päivärutiineja, ja koen itse sellaiset todella ahdistavina. Joku kuitenkin elää sellaisten mukaan. Pienikin särö rutiineihin mahdollistaa yllätysmomentin tavalliseen arkeen. Käy toisessa ruokakaupassa sen ainaisen lähikaupan sijaan. Tai kulje kouluun tai töihin eri reittiä. Kokeile päivittäisen välipalaomenan sijasta vaikka päärynää, joka saattaa maistua uudessa tilanteessa kuin uudelta hedelmältä.

Käske järjen ääntä sulkemaan suunsa
Jokaisella meistä on erilaisia ääniä pään sisässä, ja se on ihan normaalia! Kuinka tylsä onkaan se rationaalinen, pohdintaan kehoittava järjen ääni, joka pyytää harkitsemaan toisen kerran. Punnitsemaan eri vaihtoehtoja. Miksi tuota ääntä pitäisi kuunnella? Joskus kannattaa vastata kyllä sille äänelle, joka antaa aina ne hulluimmat ehdotukset.

Lähde, jos tekee mieli lähteä
Tämä pätee ihan kaikkeen lähtemiseen, oli kohteena sitten kahvila tai Kambodza. Maailma on pullollaan näkemättömiä paikkoja, niin lähellä kuin kaukana. Näin helsinkiläisenä mun suosikkitekemistä vapaapäivänä on ottaa julkinen itselleni uuteen paikkaan X ja käydä kävelemässä ja katselemassa - vaikka siellä ei olisi kuin asuinlähiö ja kaljakuppila.

Luota sattumaan
Mä olen itsekin tajuttoman huono valitsemaan kahden vaihtoehdon väliltä. Jos valitset kahden mekon välillä, lorauta entten tentten-värssy tai heitä kolikkoa. Tulos saattaa aiheuttaa heti vastareaktion no en mä nyt oikeasti tuollaista voi..., muista että kyseessä oli sattumankauppa, ei oma päätöksesi. Joskus harvoin satunnainen päätös saattaa osoittautua huonoksi, mutta silloinkin voi lohduttautua sillä ettet itse tehnyt väärää valintaa. Luotit vain sattumaan.

1 kommentti

  1. Ihana postaus! :D Meikä tykkää just kaikista extempore-jutuista. Varsinkin matkojen suhteen. On ihana vaan keksiä tänään että lähdettäiskös illalla tallinnaan tai vaikkapa Tampereelle!

    VastaaPoista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.