Vielä vähän Viipuria



Viipuritarinat jäivät hieman kesken kesän yllättäessä, mutta tälläisenä sateisena sisäpäivänä löysin itseni katselemasta vanhoja kuvia, ja muistelemasta hetkiä yhtä sateisessa Viipurissa.

Venäläiset rakastavat ja säälivät koko sydämestään raukkoja ja onnettomia. Jopa yleensä niin tympeät museomummotkin - ainakin Viipurin linnan narikkaa vahtiva yksilö. Kävelin ehkä sata metriä sateessa Viipurin linnan lipunmyyntiovelta itse linnaan, mutta näytin uitetulta rotalta ovella. Minut istutettiin sähköpatterin viereen ja käteen ojennettiin kupillinen ällömakeaa teetä. Muorin pyynnöstä riisuin päällimmäisen paidan ja tämä rientää kuivattelemaan sitä vessan käsikuivauspöhöttimelle.







Koska satoi, tuuli ja salamoi, linnan torniin ei ollut mahdollista kiivetä. Liian vaarallista, kuulemma. Sen sijaan sain mennä tornilipulla linnan museoon. Museo koostui kolmesta kerroksesta, ensimmäisessä esiteltiin Viipurin historiaa Ruotsin vallan ajalta, toisessa suomalaista Viipuria, ja kolmannesta kerroksesta löytyi kuppainen luonnontieteellinen osasto, sekä hämmentävä ruusuylistys Leninille. Näin suomalaisittain museon mielenkiintoisinta antia oli tuo monipuolinen toinen kerros, jonka infotekstit löytyivät myös suomeksi.





Viipurin posti oli myös miellyttävä kohde. 1910-luvulla rakennettu uusrenessanssityylin postitalo on edelleen alkuperäisessä käytössään. Perivenäläinen byrokratiaviidakko kukoisti tänä päivänä postissakin, kuten varmaan kaikissa valtion virastoissa. Venäjällä ei todellakaan pidä hämmästyä, jos sinut määrätään ottamaan vuoronumerolappu, vaikka koko postissa ei olisi ristin sielua. Annettuaan asiakkaansa "jonottaa" kymmenen minuuttia, postitäti päästi minut ostamaan postimerkkejä - ja piirsi mukaan oikein kuvalliset ohjeetkin postimerkkien käytöstä: Jokaiseen korttiin isoja merkkejä yksi, suurpetomerkkejä yksi ja pieneläinmerkkejä yksi.

Näitä Viipurikuvia tutkaillessani havaitsin, etten ole puhunut pihaustakaan maaliskuun Petroskoin matkasta täällä blogin puolella. Tuleeko venäläishöpinät jo korvista ulos, vai kiinnostaisko kertomus Karjalan tasavallan pääkaupungistakin?

23 kommenttia

  1. Lisää ehdottomasti näitä venäläishöpinöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saamasi pitää, palataan asiaan loppuviikosta :)

      Poista
  2. Minua ainakin kiinnostaisi se Petroskoin matka -postaus! :) Nämä sun matkapostaukset ovat aina todella mielenkiintoisia ja hyvin kirjoitettuja! -Anna

    VastaaPoista
  3. Ei ei ja ei!
    Sun Floridan matkapostaukset oli osittain ihan hyviä ja mielenkiintosia, mutta nää Venäjä jutut on ihan paskaa. Kuka ihme näistä hyötyy ja kuka haluaisi edes mennä sinne?

    Tekisit vaan niitä mielenkiintoisia reissuja kuten muutkin bloggaajat. Pariisi, Australia, Bali, New York, Kööpenhamina esim. Mikä on kun sua ei nuo kiinnosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan moni ei halua mennä Venäjälle, joten heistä on mielenkiintoista lukea millaista siellä on :D

      Mun piti lähteä tänä syksynä New Yorkiin, mutta koulu pilasi nuo suunnitelmat. New York on sellainen paikka, mihin pitäisi mennä syksyllä, Pariisiin puolestaan keväällä. Olen luvannut viedä isäni vielä "joskus" Tasmaniaan. Eli kyllä kiinnostaa, mutta kaikki ei ole vain niin helposti toteutettavissa.

      Poista
    2. Netti on pullollaan infoa ja matkakertomuksia suosituimmista matkakohteista ja löytyyhän tästäkin blogista esim. Barcelonan ja Floridan jutut. Mun mielestä on kuitenkin kiva että täältä voi löytää tarinoita myös vähemmän tunnetuista paikoista. Mulle tosin Viipuri sekä Pietari ovat kyllä tuttuja mutta Petroskoista olis ehdottomasti mielenkiintoista lukea!

      Poista
    3. Ja Rooma, ihana Rooma! Mä olen vähän yllättynyt että Roomasta ei ole tullut mitään "blogikohdetta". Sinne lähtisin ehdottomasti jos vain osuisi vähän pidempi vapaapäivien putki.

      Petroskoipostaus on tosissaan työn alla. Harmi, että aika on haurastuttanut jo muistot, tämän takia blogitauot ovat vihoviimeisiä :D

      Poista
  4. Kiinnostaa kyllä. Tykkään näistä matkajutuista, pari kertaa olen itsekin käynyt Venäjällä, Pietarin ympäristössä ja Karjalan kannaksella opintomatkalla ja muuten vaan kerran Sortavalassa. On se niin erilaista, mutta samalla joku tuttuuden tunne, ehkä tulee ihmisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ajoin Sortavalan läpi nyt kevättalvella, ja se vaikutti tosi mielenkiintoiselta! Haluaisin käydä Valamon luostarissakin.

      Poista
  5. Lisää Venäjä postauksia! Nää on ihan älyttömän mielenkiintosia :-)

    VastaaPoista
  6. Oot ehkä sivunnut tätä aihetta joskus, mutta mulla on mennyt ohi: minkälainen turvallisuustilanne tuolla menetetyn Karjalan akselilla on? Vuosituhannen vaihteessa vielä sanottiin, että Viipuriin on ihan turha mennä, siellä saa vaan pataan/tyrmäystippoja, pääsee lompakostaan ja suunnilleen sisäelimetkin varastetaan mustaan pörssiin, ja jotenkin olen jämähtänyt siihen ajatukseen. Mutta kas, kehitys kehittyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petroskoi oli kuin lintukoto. Viipuri sitten vähän villimpi, en liikkunut siellä yksin enää pimeän aikaan, ja esimerkiksi hotellin epärehellisyys jätti pahan maun suuhun. Mutta ei sielläkään henkensä puolesta tarvitse pelätä :D

      Poista
    2. O-ou, mitä tarkotat hotellin epärehellisyydellä? Mua kiinnostaisi kyllä käydä Viipurissa, mummivainaani kotikaupunki kun on, mutta mua olisi pöljänä ja hövelinä suomalaisämmänä varmaan helppo sahata linssiin mennen tullen (ja tästä on valitettavan monta esimerkkiä menneisyydestä).. :D

      Poista
    3. Multa karhuttiin check outin yhteydessä tuhat ruplaa "passinsäilytysmaksua" (joka on oikeasti helkkarin iso raha lisämaksuksi Venäjällä), vaikken jätä ikinä hotelleissa passia respan huomaan. Kieltäytyivät ymmärtämästä mun venäjää siinä ja asiat olisi pitänyt hoitaa suomeksi. Annoin sitten periksi kun oli kiire junaan ja vartijat oli jo kutsuttu lähelle ja uhkailtiin poliisilla. Jos aika ei olisi ollut kortilla, olisin varmaan venäläisvankilassa tällä hetkellä, niin tiukka olen yleensä periaatteistani :D

      Poista
    4. Onpas ärsyttävää! Mut ehkä tollaset lisäkulut pitää vaan ottaa, noh, lisäkuluina.. Kai tollanen ruohonjuuritason korruptio kertoo jotain venäläisen palkansaajan taloudellisesta pahoinvoinnista (ja tietty moraalista myös).

      Käytätkö muuten yyberseksikästä kaulakukkaroa näillä itärajan takaisilla reissuillasi vai miten oot hoitanut passien, luottokorttien ja erinäisten käteispinkkojen kuljettamisen? Itse en ikinä käytä ja oon vain kerran joutunut todellisen varkauden uhriksi, ja tääkin tapahtui Ruotsissa, että ei sillä reissulla kyllä tullut mieleenkään, että tarttisin jotain äitimuorini tuputtamaa Las Palmasin auringon alla puhki hikoiltua nylon-pussukkaa.

      Poista
    5. No en käytä :D Enkä edes vyölaukkua. Mä tykkään varmaan elää vaarallisesti, siellä ne ihan lompakossa ja laukussa pyörivät keskenään.

      Poista
  7. Minäkin haluan postauksen Petroskoista! Paljon kuvia! Näkyykö siellä muuten enää mitenkään suomalaisaika?

    Entä oletko koskaan käynyt pohjoisemmassa Karjalassa? Minua kiinnostaisi Uhtuan seutu ja Kemi. Ja Solovetsk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkyy siellä täällä yllättävissäkin yhteyksissä - esimerkiksi katukylteissä!

      En ole käynyt Petroskoita pohjoisempana. Vienanmeri alueena kiinnostaisi kyllä, Belomorsk ehkä eniten tän mun sukurasitteen vuoksi :D Suurimmat Venäjänmatkailuhaaveet kohdistuvat kyllä Siperiaan ja ihan pohjoiseen, Novaja Zemljan alueelle.

      Poista
  8. OOo lisää matkapostauksia, niin mielenkiintoisia nää! :)

    VastaaPoista
  9. Ehdottomasti kiinnostaa Petroskoi-postaus! Mukava kuulla ja nähdä jonkun itseni ikäisen kokemuksia paikasta kun olen siellä myös turisteillut, mikä tuntuu olevan melko harvinaista.

    VastaaPoista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.