Vaan mitä tapahtuu Valko-Venäjällä?

Valko-Venäjä, tuo ainoa Euroopan maa jossa kuolemanrangaistus on vielä voimassa. Kuvat Valko-Venäjältä esittävät liioiteltua voimankäyttöä. Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä pitkin kesää presidentinvaaleihin liittyen. Maata on hallinnut 26 vuotta putkeen sama yksinvaltias presidentti, Aljaksandr Lukašenka, joka nyt sunnuntaina voitti vaalit 80 prosentin ääniosuudella. Aina sama jätkä. Näihin vaaleihin oli kansainvälisiltä tarkkailijoilta pääsy kielletty. Vilpistä on nostettu kansainvälisellä tasolla esille varteenotettavia epäilyitä, ja muutosta haluava kansa protestoi kaduilla puhelimen taskulamppua heilutellen. Virkavalta laittaa vastaan väkivalloin. Tuhansia ihmisiä on pidätetty, satoja kadonnut, mahdollisesti useita kuollut. Vankilat ovat täynnä, joten mielenosoittajia on teljetty erinäisiin aitauksiin.

Lukašenkan vastaehdokas, Svjatlana Tsihanouskaja, on joutunut lähtemään maanpakoon. Hänen lapsensa ovat olleet maanpaossa jo pidemmän aikaan. Useiden lähteiden mukaan oppositio olisi voittanut nämä vaalit ilman hallinnon vaalivilppiä. Tsihanouskaja asettui ehdolle toukokuun lopussa, kun hänen korruptiota paljastanut miehensä vangittiin poliittisista syistä. Protestoiva kotiäiti on saavuttanut kesän mittaan etenkin nuoremman väestön parissa suuren kansansuosion. Äänestysaktiivisuus sunnuntain vaaleissa oli huomattavasti korkeampaa kuin tavallisesti, ja aktiivisuus on tutkijoiden mukaan satanut suoraan opposition laariin. Näissä vaaleissa tultiin eteenpäin paljonkin: aina valkovenäläisvaaleissa ei ole ollut oppositioehdokasta lainkaan.

Ylen kirjeenvaihtaja taustoittaa muutama tunti sitten julkaistussa artikkelissaan, kuinka arat valkovenäläiset olisivat valmiita vallanvaihtoon. Pysäyttävintä artikkelissa oli mielestäni kahden Moskovassa äänestämässä käyneen valkovenäläisen kommentti Venäjälle muutoistaan: "Tullessamme Venäjälle oli kuin olisimme saapuneet demokratian ja sananvapauden mallimaahan." Miettikää, VENÄJÄ demokratian ja sananvapauden mallimaa? Mua kylmää ihan ajatellakin millainen tilanne Valko-Venäjällä on ollut kaikki nämä vuodet, ja kuinka olen sulkenut siltä silmäni. Minä ja moni muu.



Millaista elämä sitten on tällä vuosituhannella Lukašenkan Valko-Venäjällä? Käsiteltiin aihetta vuosia sitten lukion venäjäntunnilla, ja ymmärrykseni mukaan eteenpäin ei juurikaan ole menty. Siellä puhutaan edelleen viisivuotissuunnitelmista ja kolhooseista. Sananvapautta ei ole, kuten ei myöskään kokoontumis- tai yhdistymisvapautta. Elintaso on alhainen ja laskusuhdanteinen. Sukupuolten väliset palkkaerot ovat suuria, ja töissäkäyvä äiti on yleisesti halveksuttu. Ihmisiä katoaa. Toimittajia katoaa. Poliittisten vankien määrä lasketaan tuhansissa. Kuka tahansa voidaan pidättää tekaistulla syyllä. Vankilaolot ovat ihmisarvoa alentavat. Ihmiskauppa on yleistä. Valko-puna-valkoisen tasavallan lipun käyttäminen on kielletty - Lukašenka korvasi tasavallan lipun omalla lipullaan lähes ensi töikseen päästyään vallankahvaan.

Toivottavasti tietoisuus Valko-Venäjän tilanteesta kokee sometrendauksen. Tässä tarvitaan nyt kansainvälisen yhteisön painetta, vähintään uusien vaalien järjestämiseksi. Valko-Venäjälle tarvitaan tarkkailijoita, jotka pitävät huolta vaalien rehellisyydestä. Miten tasavalta voi kutsua itseään demokratiaksi, jos kansan tahtoa ei toteuteta? Totalitaristisia tasavaltoja on ollut ennenkin, niitä kauhutarinoita voi lukea historiankirjoista.

Ei kommentteja

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.