Hygge




Tanska on jo vuosia ollut maailman onnellisin maa. Ja monien lähteiden mukaan tanskalaisten onnellisuuden salaisuus on hygge. Hygge on tanskalaisille samanlainen osa identiteettiä kuin sisu suomalaisille, vaikka nämä kaksi tarkoittavatkin eri asiaa. Siinä missä sisu on luonteen lujuutta, hygge on jotakin mukavaa ja pehmeää.

Hygge-sanaa on vaikea kääntää. Sillä kuvataan tanskalaisten huolettoman letkeää elämäntyyliä. Ja kotoisaa tunnelmaa sekä sen luomista. Hygge on jotakin arkista ja itsestäänselvää. Hygge on mukavaa yhdessäoloa riidoitta, rauhallisesti.

Hygge on se, jonka avulla tanskalaiset selviävät kaamoksesta, vaikkei se yhtä ankarasti iskekään Juutinmaan leveyspiireille kuin meille pohjoiseen. Vailla ironian häivääkään tanskalainen laittaa Norah Jonesia soimaan, sytyttää tusinan kynttilöitä ja lueskelee viltin alla laatukirjallisuutta. Suomalainen nauraa partaansa moisen kliseetulvan edessä. Vietin eilen illalla tunnin tanskalaisittain. Kävin sentään saunassa ennen hyggehetkeäni vähentämään illanviettoni tanskalaisuusprosenttia.

Olen viime aikoina ollut paljon tekemisissä erään tanskalaisen kanssa. Ja hänen tuntemisensa saa minutkin tuntemaan itseni maailman onnellisimmaksi.

4 kommenttia

  1. Kas, blog is back! Pitäisi vissiin useammin googletella tätä blogia kun jo neljä postausta ehtinyt mennä ohi, mutta ei se mitään :) Pidä ylhäällä hyvää työtä! (piti eka kirjottaa enkuks, mut kaks lausetta kolmen lauseen kommentissa enkuks tuntu liian paljolta :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säännöllisen epäsäännöllisesti mä tätä kirjoittelen, mutta kiva kun kerroit että on ollut ikävä :)

      Poista
  2. Olipa ihana postaus :) pakko viettää samanlainen hygge-ilta itsekin, piristää varmasti tähän vuodenaikaan

    VastaaPoista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.