Miksi minä kirjoitan?


Yksityishenkilö lähestyi minua pitkällä, ajoittain offensiivisella Facebook-viestillä, jossa hän kyseenalaisti oikeuteni kirjoittaa blogia. Koska asia on askarruttanut myös monia anonyymeja näin vuosien varrella, katson parhaaksi ratkaisuksi kirjoittaa henkilökohtaisen vastauksen lisäksi myös yleisen avautumisen tänne blogin puolella. Ja koska mä olen ikävä ja katkera ihminen, julkean liittää tekstini tueksi suoria lainauksia tämän yksityishenkilön yksityisviestistä, vieläpä typoineen päivineen. Eivätpä ne lainaukset muuten suoria olisikaan. Sori siitä!



"Sun blogisi on niin negatiivinen. Taidat olla ihmisenä pahansuopa. Miksi haluat ehdointahdoin levittää pahaa mieltä?"

Kirjoitan, koska mulla on täysi oikeus kirjoittaa. Ja kirjoitan blogia ensisijaisesti itseäni varten. Kirjoittamalla käsittelen omia kokemuksiani ja tuntemuksiani. Kun kirjoitan, pystyn purkamaan ajatukseni virtuaalipaperille selkeämpään muotoon, ja opin ymmärtämään täysin näiden asioiden tärkeyden ja merkityksen itselleni. Valitettavasti negatiiviset asiat ovat niitä vaikeasti käsiteltäviä, joten toisinaan blogi pyörii paljonkin epäonnistumisen ja pahan olon ympärillä. Mutta minua itseäni se auttaa. Blogissa uskallan myöntää mokanneeni, sanoa mielipiteeni ja seistä sen takana. Kirjoittamalla kehityn itseni ilmaisemisessa.

Vastapainoksi kirjoitan myös iloisista asioista, onnistumisen riemusta ja muista hauskoista sattumuksista. Kirjoitan, koska haluan jälkeenpäin muistaa niitä pieniäkin hetkiä elämästäni. Muistojen katoavaisuus on surullinen osa elämää, mutta blogin avulla ne saa ikuistettua. Muutama hassu tekstinpätkä palauttaa muistumat mieleen. Haluan muistaa miltä Mala Strana näyttää, miltä Monrepos'sa tuoksuu ja miltä tuore papaija maistuu.



"Blogej on netissä pilvinpimein. Miten voi olla että tämä blogi tulee jokapuolella vastaan? Sulla ei taida olla muuta elämää kun mainostaa itteäs ihan jokapuolella. Kerjäät lisää lukijoita huonosti kirjoitetulla blogilla missä ei ole mitään lukemisen arvoista sisältöä."

Kirjoitan myös suunnitellakseni. Suunnitelmat elävät ja kehittyvät. Joko omien oivallusteni myötä, tai sitten ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Tämän takia blogini on julkinen, minä janoan sitä vuorovaikutusta! Mikään ei ole parempaa kuin saada lukijalta tuore näkemys, ideoita tai omakohtainen kokemus liittyen johonkin suunnitelmaani. Esimerkiksi parin vuoden takaiselle Rooman reissulleni sain blogin kautta ihan korvaamattomia vinkkejä, jotka tekivät matkasta huikean!

Lukijat eivät kuitenkaan ole blogini elinehto. En masennu, mikäli jokin postaus ei kerää kommentteja. Minua ei haittaa keskustella itseni kanssa täällä blogissa. Lukijat ovat mieluisa bonus, mutta yhtä lailla mä huutelisin tyhjille seinillekin. Olen mainostanut blogia suusanallisesti kavereille ja tutuille, en muuten. Tosin kerran vahingossa linkkasin sen toisen blogin kommenttiboksiin - ajattelin, että nimimerkkiäni klikkaamalla avautuisi linkki blogiini, mutta kommenttiboksi julkaisikin sen http://-linkkinä kissankokoisin kirjaimin. Se oli virhe, josta otin opikseni.



"Blogin perusteella olet rehellisesti tyhmå. Teinin tasolla oleva massablondi vaikka oletkin ilmeisesti jo 23 vuotias. Luuletko että kukaan haluaa seurata kun vaikutat täydeltä idiootilta?

- -
Kannattaisi opetella kirjoittamaan ihan järkeviäkin ja tavotella selkeää kohderyhmää eikä yrittää kerjätä kaikkia mahdollisia lukijoita. 
- - 

Blogissasi ei ole pientäkään potenttiaalia. Blogien aika on mennyt jo." 

Mä en kirjoita fiktiota. En esitä blogissa ihmistä, jonka kengissä haluaisin kulkea. Blogin perusteella voi tehdä erinäisiä oletuksia, mutta koko totuutta tämä ei paljasta. Kerron itsestäni paljon, mutta yhtä paljon jää kertomatta. Jos en blogissani halua kertoa työ- tai opiskelupaikkaani, se ei tarkoita sitä että sellainen puuttuisi. Jos ja kun vaikutan blogin perusteella tyhmältä, en kuitenkaan arjessa ole samanlainen kyseenalaistava onnettomuusaltis naiivi höperö - ainakaan koko aikaa. Moni unohtaa anonyymiteettiverhon kätköissään sen, että bloginpitäjä on elävä ihminen. Joka ajattelee ja tuntee. Joka saattaa pahoittaa mielensä niistä ei pahal ku läpäl hei- sanomisista.

Olen kirjoittanut blogeja yli kymmenen vuotta. Alkaen ajasta, jolloin bloggaaminen oli marginaaliharrastus, kautta blogien kultakauden tähän päivään. Minua ei kiinnosta menestyä blogillani, enkä halua olla ammatiltani bloggaaja. En halua saada laatikkokaupalla krääsää josta minun pitäisi raapustaa oodeja ja ylisanoja. En halua jaaritella rivikaupalla jostain ilmaisiksi saaduista mummokalsareista, kun tavallisen postauksen rivimääräkään on harvoin yli kymmentä. En halua tuhlata iltoja ja viikonloppuja epäkiinnostavissa kissanristiäisissä sun muissa blogigaaloissa. Bloggaaminen on lempiharrastukseni, ja harrastuksena se tulee myös pysymään.

Minä kirjoitan, koska henkilökohtaisella tasolla kirjoittaminen on itselleni parasta terapiaa.

28 kommenttia

  1. Tosi hyvä teksti :)

    VastaaPoista
  2. Iida jatka samaan malliin! Oot hieno ihminen, tunnen sut vuosien takaa. Oot paljon ylempänä kuin tuollaiset sekopäät, jotka jaksaa käyttää noin paljon aikaa keksittyihin haukkuihin priva-facebookiin. Tää on sun juttu, onneksi pidät siitä kiinni ja pysyt vahvana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, nyt kävi kuumottamaan kuka mahdat olla :D Iske silmää jos meidän tiet vielä joskus kohtaavat!

      Poista
  3. Terve lähestymistapa, mikä tuntuu monelta unohtuvan: blogit on usein kirjoittajaa itseään varten. Marginaalissa sitten he jotka pystyvät sillä elantonsa saamaan joko olemalla itsejään tai mainostamalla krääsää. Pidä blogi omanlaisenasi niin se ei huku harmaaseen, ylipositiiviseen massaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mulla on tapana antaa persoonan näkyä kaikessa tekemisessäni. Ei massassa mitään vikaa ole, se on enemmistön mielipide eikä sen enempää väärä kuin muutkaan mielipiteet. Mutta mä en koe mahtuvani massaan mukaan.

      Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Pistä blogi kiinni kun pää ei kestä. Julkisella blogilla asettaa itsensä aina arvosteltavaksi ja pitää varautua kritiikkiin, varsinkin jos haluaa lukijoilta kommentteja. Oma valinta, turha itkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä pää kestää, on kestänyt pahempaakin :) Tein tästä yksityisestä kritiikistä julkisen postauksen siksi, koska asia on askarruttanut myös anonyymeja kommentoijia. Varsinkin sellaisia, joiden kommenttia en syystä tai toisesta suostu julkaisemaan.

      Poista
  6. Eiköhän sulle parasta terapiaa kirjoittamisen sijaan olisi ihan oikea ammattiapu. Loppuisi höpinät yliopistosta ja asunnosta Helsingin keskustassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun asuntoni on kantakaupungissa, ei keskustassa. Mutta höpisen siitä, kuten yliopistostakin silloin tällöin, koska nuo molemmat ovat aika iso osa elämääni.

      Poista
  7. Pistä blogi kiinni kun pää ei kestä. Julkisella blogilla asettaa itsensä aina arvosteltavaksi ja pitää varautua kritiikkiin, varsinkin jos haluaa lukijoilta kommentteja. Oma valinta, turha itkeä

    VastaaPoista
  8. Eikö sulle kelpaa kuin negatiiviset haukku kommentit vai minkä ihmeen takia kommenttiani ei julkaistu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentit olivat menneet roskapostiin. Ehkä vähän ihmettelin jo kun tätä postausta oli luettu ja jaettu melko paljon, mutta kommentin kommenttia ei kukaan ollut raapustanut.

      Poista
  9. Moro Iida ;p löysin vauva-av:lta linkin Facebookiisi jossa sinulla oli yhdessä kuvassa tummat hiukset. Värjää heti sellaiset takaisin, sopii niin paljon paremmin sinulle kuin toi nolo massablondi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen luonnonblondi, enkä halua värjätä hiuksiani. Blondina saa paljon anteeksi, eikä kukaan odota liikoja :)

      Poista
  10. Olen lukenut blogiasi jo pidemmän aikaa. Älä vain lopeta tätä :). En ymmärrä miksi pitää olla ilkeä blogistille jos teksti ei miellytä. Jättäisi vain jatkossa lukematta. Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, toi on munkin mielestä loogisin vaihtoehto. En mäkään lue blogeja, jotka eivät kiinnosta. Mutta jotkut haluavat ilmeisesti tahallaan ärsyttää itseään.

      Poista
  11. Hei Iida!
    Minä pidän blogistasi, se on niin rehellinen ja eroaa näistä tusinablogeista, joissa paistaa aina aurinko ja skumppa poreilee lasissa. En voi käsittää tätä nettivihaa, jonka kohteeksi joudut jatkuvasti, mutta etpä ole ainoa, joka saa kuraa niskaan.

    Olet rohkea kun krjoitat "omalla naamallasi" ja uskallat altistaa itsesi säännöllisille virtuaalisille paskavyöryille.
    En ole ikinä ymmärtänyt toisten pakonomaista tarvetta räkättää bloginpitäjille.
    Eihän kukaan mene kirjastoonkaan huutamaan "tämä on paska kirja, tätä ei saa pitää lainattavana!" Olisi niin helppoa jättää lukematta ne blogit, jotka ärsyttävät.

    Onneksi delete auttaa kaikenmaailman kitisijöihin.

    Ihania hygge-hetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan loistava tuo kirjastovertaus! Ja kiitos kilteistä sanoistasi!

      Poista
  12. Miltä nyt tuntuu kun maine meni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin, että se ois mennyt jo kauan aikaa sitten :D

      Poista
  13. Tämä sitten riitti tätä blogia.. Kiitos ja hyvästi.

    VastaaPoista
  14. Voi, mä niin tykkään sun jutuista! Minä, 36 vuotias perheenäiti, joka on kai sit henkisesti jämähtänyt teini-ikäisen tasolle. :D
    Hassuja tuollaiset ihmiset, jotka jaksavat huolehtia muiden asioista, vaikkapa bloggaamisesta. Mulla on kyllä omassakin elämässä tarpeeksi tekemistä, ei paljoo muiden asioita ehdi murehtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisiko sen kääntää niin päin, ettei tarvitse sitten itse huolehtia omista asioistaan kun joku muu tekee sen puolestasi? Ei sillä, etten mä osaisi pitää itsestäni huolta :D

      Poista
  15. Hyvä Iida! Jatka vaan omaan tyyliisi. :) Sun postauksia on kiva lukea, koska ne ei ole samaa massajaskaa kuin suurin osa muista.

    VastaaPoista
  16. Hei Ihana Iida! Olen pari kertaa käväissyt blogissasi törmättyäni sinun haukkumiseesi THE keskustelupalstalla. En ymmärrä lainkaan noita haukkujia. Mitä ihmettä? Olet nätti, kirjoitat hyvin ja otat hauskasti vastaan kaikenlaista kritiikkiä.

    Kaikkea hyvää sinulle ja paljon tsemppiä!

    -Anna-

    VastaaPoista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.