Luottokulttuurin normalisoinnista

Mustan perjantain uhkaavasti jälleen lähestyessä Instagram-mainontani on räjähtänyt käsiin. Ahdistaa olemattomien tarpeiden herättely. Todennäköisesti pidän täyttä somelomaa marraskuun loppupuolella. Näin lähes kaksi kuukautta etuajassa minulle mainostaa niin nettivaatekauppa, meikkikauppa, suoratoistopalvelu, tatuoija kuin pikavippifirmakin, joita en tahdo tässä mainita nimeltä. Olisi mielenkiintoista saada selville millä perusteella tuollainen kohdennettu mainonta minut tavoittaakaan.


Sen sijaan tahtoisin mainita nimeltä Anyfinin, jonka mainonnalta en myöskään ole voinut välttyä. Onpa muuten hienosti suunniteltua mainontaa, se maalaa kuvan firmasta suoraan hyväntekijänä. Jos on sattunut käymään niin ikävästi että olet päässyt velkaantumaan, ei hätää! Muut firmat käyttävät hyväksi taloudellista ahdinkoasi, mutta Anyfin yhdistää lainasi ja helpottaa elämääsi. Eikä kukaan kiinnitä huomiota ongelman taustoihin.


Itse en ole ottanut ensimmäistäkään pikavippiä, mutta olenkin ajoissa tajunnut katkaista välit kulutuskulttuuriin. Mulle ei tule tarpeita saada uusia asioita, en himoitse nyt syksyn tultua baskeria, pukua, hapsulaukkua enkä mitään Marimekon Unikko-kuosissa. Niin aggressiivisesti nämä tuotteet tulvivat minunkin näköaistimukseeni, vaikken aktiivisesti seuraa ensimmäistäkään vaikuttajaa. Joku trendikkäämpi tallaaja saattaisi olla helisemässä kauden vaatimuslistan kanssa. Tai ihminen, jolla on ongelmia taloudenhallinnan kanssa. Helppohan se on uudelleenjärjestellä luottokorttilasku uusiksi Anyfinin kanssa, ja jälleen pääsee kuluttamaan kohti tappia.


Jo pelkästään yhteiskunta kannattaa luottokulttuuria ja velkaantumista. Markkinatalous kannustaa kuluttamaan, ja talouskasvun uskotaan jatkuvan loputtomiin. Opiskelijat käytännössä pakotetaan ottamaan opintolainaa, koska sehän on käytännössä ilmaista lainaa! Muuten vaihtoehtona on asua soluasunnossa (vaatii tietynlaisen asenteen ja persoonan) tai vanhempien luona (vaatii paljon vanhemmilta). Tällä hetkellä halvin HOASin tarjoama ei-solu on "tyydyttävä"kuntoinen 336 euron yksiö Kilosta, kilometrin päästä juna-asemalta. Lainattoman opintorahan ollessa 250 euron pintaan, joku tässä yhtälössä ei ihan täsmää.


Mua ahdistaa aina kun opintolainasta puhutaan ilmaisena lainana, jonka voi vaikka sijoittaa ja sitten on fiksulla opiskelijalla hieno pesämuna asuntolainaa varten hänen valmistuttuaan. Määräajassa valmistuessaan saa vielä lainaa anteeksi, ai että kun on kiltti teko valtiolta. Kun kaikki opiskelu ei ole samanlaista. On aloja, joissa samat kurssit pyörivät joka periodissa. Omalla alallani taas joku kurssi saattaa mennä kerran kahteen vuoteen. Itse kävin töissä vielä alkuvuodesta, jonka takia opintoni ovat noin kaksi vuotta myöhässä. Jos tässä jossain vaiheessa pitäisi nostaa opintolainaa, hyvitykset olisivat historiaa. Toisilla aloilla työnteko myös saattaisi edistää opintoja. Ai niin, mutta. Ihan oma syy! Mitäs en opiskele insinööriksi.

 

Olen vääntänyt aiemminkin tästä Anyfin-asiasta markkinoinnin uhrien, siis tyytyväisten käyttäjien kanssa Instagramissa, saattaa olla että olen viitannut blogipostauksessakin. Niin paljon tämä on ärsyttänyt minua jo pidemmän aikaa. On eri asia käyttää kulutusluottoa vaikkapa eläinlääkärikuluihin tai korvaamaan hajonnutta liettä (potentiaalisia tarpeita itsellenikin!) En siis täysin tyrmää kulutusluottoja, enkä muutenkaan kannata häpeäkulttuuria ylivelkaantuneiden suhteen. Jälkiviisastelu toista kohtaan on inhottavaa.


Mä ymmärrän kyllä, että on kätevämpää olla velkaa vain yhdelle taholle yhdellä korolla. Mutta ylivelkaantuneet liian isoine lainoineen mahdollistavat Anyfinin kaltaisten yritysten pystyssäpysymisen. Kaikille se takaisinmaksu ei olekaan helppoa ja vaivatonta. Anyfin-mainonta tehdään niin iloisella ja huolettomalla äänensävyllä, ja tämä juuri normalisoi sitä luottokulttuuria. Voin ottaa pikavipin, jotta saan ostettua nyt talveksi 360 euron Chanel-logoin koristellut sukkahousut. Pukeutumalla kaksois-cee-logoon haluan lähettää tiettyä viestiä omasta statuksestani, osoittaa olevani ajan hermoilla ja voin olla huoletta, mikäli kulutusluottojen takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia. Ainahan on Anyfin!

//

16.2.2021 Piilotin tämän postauksen melko nopeasti julkaisun jälkeen, koska keskustelu niin kommenteissa kuin sosiaalisessa mediassakin kärjistyi nopeasti asiattomaksi. Päätin kuitenkin tänään palauttaa postauksen, koska Anyfin-markkinointi on jälleen käynyt aggressiiviseksi. Poistin asiattomat kommentit, eli tässä tapauksessa kaikki postauksen saamat kommentit.

Ei kommentteja

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.