La baguette

Kiireettömät sunnuntaiaamut ovat ihania. Saa nukkua pitkään, ja on aikaa panostaa aamupalaan. Se kun on huhujen mukaan se päivän tärkein ateria. Mä päätin uhrata tämän sunnuntaiaamun leipomiselle, ja nyt aamupalapöydässä odottaa kaksi uunituoretta rapeaa patonkia. Tänään aamiainen on ranskahenkinen, aikeissa on juoda pitkästä aikaa maitokahvia ja puristaa itse appelsiinimehua. Voi kun olisi vielä viennoisserie.

7 kommenttia

  1. kelpais nyt mulleki kun just herännyt8))

    t. lennart

    VastaaPoista
  2. hei saisko noiden patonkien ohjetta? :) näyttää hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosissaan kokeilla, itsetehty leipä on ihan parasta :)

      6 dl vehnäjauhoja
      1 pussi kuivahiivaa
      1 tl suolaa
      2,5 dl vettä
      2 rkl öljyä

      Hiiva ja suola jauhojen sekaan, vesi lämmitetään kädenlämpöiseksi jonka jälkeen lisätään joukkoon, öljy mukaan ja alustetaan napakantuntuiseksi taikinaksi. Annetaan kohota noin tunti lämpimässä paikassa. Kohonnut taikina jaetaan kahtia ja kaulitaan kahdeksi levyksi, pituus tuplat leveydestä.

      Mä laitoin toiseen patonkiin täytteeksi desin juustoraastetta, toiseen seoksen kolmesta pieneksi hienonnetusta valkosipulinkynnestä ja n. 25 grammasta sulaa voita. Levitetään tasaisesti siihen taikinalevylle, rullataan pitkästä reunasta ja nipistetään päädyt kiinni. Nostetaan pellille saumapuoli peltiä vasten, vedetään vinoviillot parin sentin välein patongin päälle.

      Peitellään ja annetaan kohota lämpimässä paikassa, mä nostin hellan päälle ja saivat kohota niin kauan kun uunilla kesti lämmetä 250 asteeseen. Sivellään pullasudilla vettä pintaan, ja paistetaan keskitasolla vartti. Mä laitan myös uunin pohjalle jonkin uuninkestävän astian ja siihen pari desiä vettä. Uuniin tulee vesihöyryä ja patonkiin saa rapeamman kuoren.

      Poista
    2. Ja ton kohonneen juustopatongin pinnalle ripottelin juustoraastetta ennen uuniinlaittoa. Täytteet on vapaaehtoisia, onnistuu varmasti myös muotoilemalla pötkyläksi ilman rullaamista.

      Poista
  3. Ooo, näyttääpäs herkullisilta :) Harmi, että on hiivaton ruokavalio...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi tosiaan, myös maistui herkulliselta. En tiedä onnistuisiko hiivaton patonki mitenkään, en ihan usko :/

      Poista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.