Sopa Azteca

Keittoteemalla jatketaan vielä. Sopa Azteca eli meksikolainen kanakeitto on kaihertanut mun mieltäni siitä lähtien, kun sen bongasin Barcelonan suosikkiravintolani listoilta. Ceviche vei sillä kerralla voiton eikä ravintolaan enää palattu. Sopa Azteca vain jatkoi olemassaolollaan vainoamista koko kuun, kunnes päätin pistää tortillat uuniin ja tehdä tätä ylivoimaista lempikeittoani. Lempikeittoa, joka on käännyttänyt nirsojakin ihmisiä puolelleen. Tämä ei ole maksettu mainos, vaikka käytänkin vain tiettyä salsaa. Aina, en ole edes halunnut kokeilla mitään muuta.

Koska mä olen hifistelijä, tein tortillat ihan itse. Tällä ohjeella tulee kaksi pientä tortillaa jotka riittävät hyvin keiton koristeeksi. Olen tehnyt keittoa myös kaupan valmistortilloilla, ihan hyvää niinkin tulee.

Tortillat
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl kuumaa vettä
ripaus suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, ja pyörittele osat palloiksi. Anna taikinapallojen levätä puolisen tuntia. Kaulitse pallot ohuiksi ja pyöreiksi tortillapohjiksi. Paista pohjia kuumalla, mieluiten valurautaisella pannulla ilman rasvaa, noin minuutti per puoli.


Sopa Azteca
1,5 litraa vettä
2 rkl kanafondia
1 rkl tomaattipyrettä
n. 6-8 rkl salsaa
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl cayennepippuria
1/2 tl timjamia
suolaa
pippuria
1 salottisipuli
1 punainen chili
200 g broileria
2 avokadoa
4-6 kirsikkatomaattia
2-4 retiisiä
1-2 limeä
100 g queso frescoa tai Monterey Jack-juustoa (hätätapauksessa pehmeä fetakin käy)
2 tortillaa
tuoretta korianteria
(ranskankermaa)


Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuullota valkosipuliviipaleita ja tomaattipyrettä öljyssä kattilassa. Lisää vesi ja kanafondi, kiehauta. Lisää maun mukaan salsaa, mun vakio on seitsemän reippaampaa lusikallista, mikäli tulinen ruoka ei ole ihan niin mieleen, alle kuusikin varmasti riittää. Mä käytän aina tollaista chipotlesalsaa missä on inkkarin kuva, (mikäli joku muu uskaltaa kokeilla muunlaisella salsalla, mulle saa ilmoittaa lopputuotoksen mausta) se on parhaimman makuista ja inkkarit on cooleja! Tykkään myös chipotlen savuuntaittavasta mausta. Lisää mausteet, sekoita, ja anna liemen kiehua miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Mikäli aiot käyttää fetaa, jätä liemestä suola pois (ellet sitten tykkää megasuolaisesta ruuasta.)

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa tortilloista ohuita siivuja, ja paista leivinpaperin päällä pari minuuttia. Suikaleet palavat tosi herkästi, eli niitä joutuu kyttäämään koko paiston ajan. Paloittele kanat suupaloiksi, mikäli ne eivät ole valmiita suikaleita (mä ostin valmiita suikaleita, koska tollanen kettukana on ehkä maailman söpöin juttu! Hymyilin paketille ihan jatkuvasti!) Paista kanat pannulla, viipaloi chili ja kuutioi sipuli pieneksi. Kuullota sipulia ja chiliviipaleita nopeasti ja kevyesti pannulla.

Kuutioi avokado ristikkoviilloin kuoressaan, ja koverra hedelmäliha lusikalla. Viipaloi retiisit ja kirsikkatomaatit. Jaa ja asettele avokadokuutiot, retiisit, kirsikkatomaatit, sipulit, chilit ja kananpalat keittolautasille. silppua korianteria ja murenna juusto. Lisää tortillasuikaleet, mulla on tapana rakentaa suikaleista aina eräänlainen romahtanut atsteekkitemppeli. Kaada lautaselle kuumaa lientä, purista limemehua sekaan, ja ripottele päälle korianterisilppua, juustomuruja sekä halutessasi ranskankermaa, mikäli tulisuus lipsahti liiallisuuksiin.


Soppa vie heti ensimmäisellä lusikalla meksikolaisiin tunnelmiin, ei tarvitse edes sombreroa päähän. Saati tequilaa.

Ei kommentteja

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.