Moussaka on yksi mun lempiruuista niin helppotekoisuutensa kuin suutuntumansakin vuoksi. Mulla on ollut suunnitelmissa jo viikkotolkulla tehdä moussakaa, mutta äidin kasvihuoneesta löytynyt nätti kesäkurpitsa antoi sen lopullisen sysäyksen.
Moussaka
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
200 g (lampaan)jauhelihaa
200 g tomaattimurskaa
suolaa
cayennepippuria
mustapippuria
valkopippuria
kanelia
öljyä
Juustokastike
0,5 l maitoa
2 kukkurallista lusikallista vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta
kanelia
suolaa
mustapippuria
Viipaloi munakoiso ja itketä viipaleet ripottelemalla ylä- ja alapinnalle ohut kerros karkeaa merisuolaa. Anna munakoisoviipaleiden itkeä vähintään puoli tuntia. Mä hoidan itketyksen useimmiten ihan ensimmäisenä, enkä ole huomannut mitään vikaa yli tunninkaan itkeneessä munakoisossa.
Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä pannulla. Mä käytin aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä, tässä toimii varmasti melkein mikä ruokaöljy tahansa. Ruskista ja mausta jauheliha. Kanelia laitoin vain pienen ripauksen, muita mausteita ronskimmalla kädellä. Sekaan vielä puoli purkkia tomaattimurskaa, ja annetaan hautua kolmisen varttia kannen alla miedolla lämmöllä.
Kuumenna öljy kattilassa, ja ripottele jauhot joukkoon. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, sitten mausteet. Edelleen sekoittaen, riko joukkoon kananmuna, ja lisää juustoraaste. Mä lisäsin kastikkeeseen myös briejuuston jämät, juustokastike on helppo keino päästä eroon lähes unohtuneista juustopaloista.
Kuumenna uuni vajaa kahteensataan asteeseen. Pyyhi munakoisoista talouspaperilla suola ja pintaantihkunut neste pois. Lorauta uunivuoan pohjalle öljyä (mulla käytössä edelleen se aurinkokuivattujen tomaattien öljy) ja lado kerros munakoisoviipaleita. Sitten puolet jauhelihakastikkeesta.
Viipaloi kesäkurpitsa ja tomaatit, ja asettele jauhelihan päälle. Mä en ymmärrä miksi en osaa viipaloida tomaatteja, mun viipaleet näyttävät aina ihan teurasjätteeltä. Sitten päälle vielä loput munakoisot ja jauhelihat.
Lopulta juustokastike kaadetaan päällimmäiseksi. Juuri nyt seos näyttää siltä monia traumatisoineelta koulu
moskaltamoussakalta, mutta lopputulos tulee olemaan herkullisempi. Koska mä tykkään juustosta, ripottelin vielä juustoraastetta pinnalle. Paistetaan n. 40 minuuttia vajaassa 200 asteessa.
Koska moussaka on kreikkalainen perinneruoka, fetasalaatti sopii täydellisesti sen oheen. Parempaa lisuketta en ole vielä keksinyt!