Just do it

Mä en juokse, koska mulla kipeytyy silmänräpäyksessä niin polvet, selkä kuin nilkatkin. Enkä ymmärrä päämäärättömänä kipittelyä. Kävellenkin pääsisi perille, jos jonnekin on pakko mennä. Eikä lenkkarit sovi mulle jalkaan, mähän olen korkokenkätyttö! Vielä vähemmän ymmärrän jonkun pururatapöpelikön ympäri juoksemista, joten olen antanut itselleni luvan juosta vain urbaanissa asfalttimaastossa. Ja tästähän ne sekundapolvet kipeytyvät entisestään.

Piti siis ostaa kengät ja lopettaa tekosyiden keksiminen. Piti alkaa juoksemaan. Tukholmassa kaikkien jalassa oli Air Maxit, joten sieltä minäkin ostin sellaiset. Nyt mäkin kuulun "kaikkiin." Noi ei massojen mielestä edes ole juoksukengät... Ei se mitään, noilla mä nyt juoksen. Sääntöjä voi rikkoa, jos uskaltaa.

Monen mielestä noi on todella ihanan näköiset kengät, mutta musta ne on vain lähinnä järkyttävät mötköt. Siksi noita ei tulla näkemään mun jalassa turuilla ja toreilla, vaan ainoastaan silloin, kun mä yritän harrastaa liikuntaa. Yrittämisestä ei lasketa.

Summer plans

Kuvat: We♥it
Tänään tippui uunituoreella viisumilla varustettu passi postiluukusta, ja samalla varmistui, että tänä kesänä opiskellaan Venäjää! Lähden heinäkuussa pariksi viikoksi Pietariin, ja tarkoituksena olisi palata ainakin paremmalla aksentilla ja spontaanimmalla kielenkäytöllä varustettuna, monia kokemuksia ja ystäviä rikkaampana.

Mä en ole käynyt Venäjällä viiteen vuoteen, ja tämä on ensimmäinen kertani yksin. Saa nähdä, kuinka nopeasti opin muistamaan ulkoa metrokartan, ruokakauppakäyttäytymisen, kahvilaetiketin ja katukuvaan sulautuvan pukeutumisen. Keksinkö tarpeeksi kivaa tekemistä. Helppoa tuskin tulee olemaan, mutta ei tarvitsekaan. Mä olen selviytyjäluonne.

Moussaka

Moussaka on yksi mun lempiruuista niin helppotekoisuutensa kuin suutuntumansakin vuoksi. Mulla on ollut suunnitelmissa jo viikkotolkulla tehdä moussakaa, mutta äidin kasvihuoneesta löytynyt nätti kesäkurpitsa antoi sen lopullisen sysäyksen.

Moussaka
1 munakoiso 
1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
200 g (lampaan)jauhelihaa
200 g tomaattimurskaa
suolaa
cayennepippuria
mustapippuria
valkopippuria
kanelia
öljyä

Juustokastike
0,5 l maitoa
2 kukkurallista lusikallista vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta
kanelia
suolaa
mustapippuria 




Viipaloi munakoiso ja itketä viipaleet ripottelemalla ylä- ja alapinnalle ohut kerros karkeaa merisuolaa. Anna munakoisoviipaleiden itkeä vähintään puoli tuntia. Mä hoidan itketyksen useimmiten ihan ensimmäisenä, enkä ole huomannut mitään vikaa yli tunninkaan itkeneessä munakoisossa.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä pannulla. Mä käytin aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä, tässä toimii varmasti melkein mikä ruokaöljy tahansa. Ruskista ja mausta jauheliha. Kanelia laitoin vain pienen ripauksen, muita mausteita ronskimmalla kädellä. Sekaan vielä puoli purkkia tomaattimurskaa, ja annetaan hautua kolmisen varttia kannen alla miedolla lämmöllä.

Kuumenna öljy kattilassa, ja ripottele jauhot joukkoon. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, sitten mausteet. Edelleen sekoittaen, riko joukkoon kananmuna, ja lisää juustoraaste. Mä lisäsin kastikkeeseen myös briejuuston jämät, juustokastike on helppo keino päästä eroon lähes unohtuneista juustopaloista.


Kuumenna uuni vajaa kahteensataan asteeseen. Pyyhi munakoisoista talouspaperilla suola ja pintaantihkunut neste pois. Lorauta uunivuoan pohjalle öljyä (mulla käytössä edelleen se aurinkokuivattujen tomaattien öljy) ja lado kerros munakoisoviipaleita. Sitten puolet jauhelihakastikkeesta.

Viipaloi kesäkurpitsa ja tomaatit, ja asettele jauhelihan päälle. Mä en ymmärrä miksi en osaa viipaloida tomaatteja, mun viipaleet näyttävät aina ihan teurasjätteeltä. Sitten päälle vielä loput munakoisot ja jauhelihat.

Lopulta juustokastike kaadetaan päällimmäiseksi. Juuri nyt seos näyttää siltä monia traumatisoineelta koulumoskaltamoussakalta, mutta lopputulos tulee olemaan herkullisempi. Koska mä tykkään juustosta, ripottelin vielä juustoraastetta pinnalle. Paistetaan n. 40 minuuttia vajaassa 200 asteessa.


Koska moussaka on kreikkalainen perinneruoka, fetasalaatti sopii täydellisesti sen oheen. Parempaa lisuketta en ole vielä keksinyt!