When in Piter...

...do as the Piterians do. Tämän postauksen myötä on aika pistää pietarinkirjan kannet kiinni. Vaikka sanotaan, että Siperia opettaa, myös Pietari opetti mulle paljon. Ja ennen kaikkea pietarilaiset, opin käyttämään kaupunkia uskomattoman paljon tehokkaammin vain seuraamalla paikallisten tapaa toimia. Voi sitä riemua, kun löysin Majakovskajan metroaseman vihreältä linjalta oikoreitin punaiselle linjalle - ihmismassan vähyydestä päätellen kyseinen reitti ei todellakaan ollut yleisessä tiedossa.

Turistit maleksivat. Paikallisten kävelynopeus on ripeää. Nevskillä kävely oli tuskallista kun turistimassat laahustivat leveästi eikä heitä meinannut päästä ohittamaan. Omalta kävelynopeudeltani sulauduin paremmin paikallisiin.


Mikäli haluaa syödä halvalla suhteellisen hyvää, voin suositella lähes joka kadulta löytyviä stolovajoja (столовая), jotka ovat ruokalatyyppisiä, usein perivenäläistä kotiruokaa tarjoavia kuppiloita. Salaatti-pääruoka-juoma-yhdistelmä maksoi noin sata ruplaa.

Toinen kokeilemisen arvoinen on georgialainen ruoka, hatsapuri on mun uusin ruokarakkaus, ja georgialaiset viininlehtikääryleet pesevät mennen tullen kreikkalaiset vastineensa. Mun suosikkigeorgialainen oli Stremjannaja Ulitsalla sijaitseva Cat Café, jonka groteski kissaisa sisustus hätyytteli jo hyvän maun rajoja. Monessa tasokkaammassakin ravintolassa on business lunch-käytäntö, jolloin kolmi-neliruokalajisen "lounaan" syö ihan muutaman sadan ruplan hinnalla. Ravintolassa vodka on usein vettä halvempaa.

Ainakin Bolshaja Konjushennaja Ulitsalla, vähän Verikirkon takaa Nevskiä kohti kulkiessa, sijaitsee Pyshki-niminen kahvila. Kahvilan konsepti on ottaa vähintään kaksi höttöistä pyshka-donitsia naamaa kohti juoman kera. Ainoa kahvivaihtoehto on hirvittävän paha, reilusti sokeroitu maitokahvi. Hintaa kahden donitsin ja järkkykahvin kombinaatiolle tuli 41 ruplaa, alle euro.


Missään muualla kuin Venäjällä en lähtisi ylittämään 8-10-kaistaista autotietä ihan tuosta noin vain. Mitä paikalliset edellä, sitä kiireinen turisti perässä. Kertaakaan en saanut edes tööttiä niskaan. Auton voi myös ihan hyvin pysäköidä hetkeksi vaikka keskelle risteystä - kunhan pistää vain hätävilkut päälle, jotta liikkuvat autot ymmärtävät kiertää. Me pysähdyttiin näin kerran, astetta rankemmalla ovet auki-lisäyksellä.

Sanaa "siisti" ei äkkiseltään osaisi yhdistää sanaan "Venäjä". Mutta Pietarissa kadut olivat puhtaita. Vikana iltana meillä tuli lievä kiire yöristeilyn viimeiselle lähdölle. Mulla ei ollut mikään ongelma juosta reilu puolen kilsan matka korkkarit kädessä pitkin Nevskiä. Missään ei ollut lasia, tupakantumppeja saati sitten epämääräisiä ihmisperäisiä eritteitä. Eikä pelkästään se pääkatu loistanut puhtaudellaan, sivukujillakin oli siistiä, joskin kuoppaisempaa ja rosoisempaa. Myös spurgut ja nistit loistivat poissaolollaan katukuvasta. Minne lie nekin siivottu?

Jonottaminen ei ole niin justiinsa. Paikkoja voi varata kavereille, ja kesken jonottamisen voi ihan hyvin käydä piipahtamassa jossain menettämättä paikkaansa. Kukaan ei hermostu ohittelusta. Jonottaessa kenelläkään ei tunnu olevan kiire mihinkään.


Mä tykkään leijonapatsaista, ja Pietarissa niitä on melkein joka kulmauksessa, yllättävissäkin paikoissa. Valtaosa niistä on tosi rumia.

Venäjän posti, Pochta Rossija, on todella epäluotettava. Mä en edes tiedä, kuinka monta korttia mulle on lähetetty Venäjältä, mutta puoli vuotta taitaa olla nopein perillesaapumisaika. Mä lähetin korttini Hotel Corinthian välityksellä, ja niiden saapumisessa kesti noin kymmenen päivää. Hotelli operoi Suomen postin kautta, ja mun korttini saapuivat suomalaismerkillä ja Helsinkileimalla. Ihan kuin olisin unohtanut postittaa kortit Venäjältä. Hintaa tuli noin puolitoista euroa korttia kohden.


Paikalliset olivat erittäin innokkaita auttamaan. Reittiohjeita kysyttäessä lähdettiin oikein kädestä pitäen näyttämään. Ensimmäisenä koulupäivänä kämmäsin, ja pomppasin kuskin ovesta sisään suljettuun ohjaamoon kysymään meneekö tämä bussi varmasti mun koululleni. Kuski nauroi, että menee kyllä, mutta sisäänkäynti on toisesta ovesta. Siellä sitten rahastaja ilmoitti minulle joka välissä, että viiden minuutin päästä jäät pois, kahden pysäkin päästä jäät pois, nyt on sinun pysäkkisi... Keski-ikäinen nainen tuli kerran taluttamaan mua vilkasliikenteisen tien yli, näytin varmaan liian aralta siinä arpoessani. Viimeisenä koulupäivänä missattiin päätepysäkki kaverin kanssa, mutta bussikuski mukisematta poikkesi paluureitiltään ja kävi heittämässä meidät koululle. Aina päästiin perille.

12 kommenttia

  1. Mä vaadin sulta asupostausta missä sulla on ballerinat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei itseasiassa varmaan ole yhtään asukuvia vielä julkaistu ballerinat jaloissa. Yritän saada aikaan jonain päivänä.

      Poista
  2. Nam! Georgialainen ruoka on ehdottoman ihanaa, voittaa mielestäni jopa venäläisen keittiön joka sekin on suuri suosikkini. Vasilinsaarella muistelen käyneeni parissa hyvässä gruusialaisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en gruusialaisiin törmännyt Vasilinsaarella, yhdessä azeripaikassa kävin ja siellä ruoka oli.. Noh, mielenkiintoista :D Tänään leipasin ekat hatsapurit kahvipöytään, ei tullut ihan autenttisen makuista :D

      Poista
    2. Joo, ne olikin vähän syrjäisissä kolkissa joissa käytiin, hotellin työntekijöiden ja taksikuskin suosiollisella avustuksella kuitenkin onnistui pääsemään perille!

      Poista
    3. Pitää siis pitää mielessä ensi kertaa varten Vasilinsaaren georgialaiset raflat :)

      Poista
    4. Spämmään nyt kun kerran aloitinkin kommentoimaan: jos hatsapurin ohjetta sattuu löytymään (tai muuta venäläistä tai georgialaista) niin mielellään lukisin reseptejä blogista! :)

      Poista
    5. Mä käänsin ohjeen hatsapuriin venäjänkielisestä Glamour-lehdestä :D Ei tullut ihan autenttisen makuista, mutta voin pistää ohjetta blogin kautta jakoon jonain päivänä, kun tekee taas mieli juustoa.

      Poista
  3. Aa johtuukohan se venäläisten ärsyttävä jonotusmalli suomessa ihan vaan kulttuurista :D jotenki aina niistä saa ylimielisen ja ohittelevan kuvan mutta se on niille vaan normi tapa, nyt ymmärrän! -Amanda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti, ja varsinkin neuvostoaikaan se jonottaminen kuului päivittäisiin perustarpeisiin :D

      Poista
  4. venäjän kulttuuri on niin kiehtova.. voi kun vain osaisi kieltä!
    -Nina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, monikerroksinen kuten maatuska :D Mua kiinnostaa eniten venäläinen tapakulttuuri. Onneksi kieltä osaamattakin pääsee ihan hyvin ainakin pintapuolin perille asioista.

      Poista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.