John Lennonin seinä

John Lennon ei olisi kymmenen ensimmäisen henkilön joukossa, jotka yhdistäisin Prahaan. Ainakin minun mielestäni on ollut hivenen yllättävää, että Lennon on ikonisoitu omaan seinäänsä. Matkoilla onneksi tapaa ulospäinsuuntautuneita paikallisia, jotka kertovat tarinoita ja avaavat taustoja. Maailma on niin paljon tylsempi, kylmempi ja vieraampi, jos ihmiset pysyvät hiljaa.

Tsekkoslovakian poliittinen tilanne Lennonin kuolinvuonna 1980 oli epävakaa. Sananvapaus oli olematonta ja kommunismin ja hallituksen kritisoiminen oli ankarasti kiellettyä. Hallitusta vastustavat mielenosoittajat alkoivat kirjoittaa vastikään murhatun Lennonin lyriikoita ja muita rauhanpropagandalauseita satunnaiseen prahalaiseen muurinpätkään, tärkein niistä oli Give peace a chance. Poliisivoimat kävivät aktiivisen kymmenvuotisen sodan pesten ja päällemaalaten "sabotaasin" pois. Vasta Tsekkoslovakian murroksen kynnyksellä sosialismista liittotasavaltaan Ranskan suurlähettiläs antoi tukensa mielipiteen vapaalle ilmaisulle seinällä. Hallitus jatkoi edelleen protestiaan seinää vastaan.



John Lennonin seinä on ihastuttava pieni kansalaistottelemattomuuden merkki. Viimeksi viime talvena seinä maalattiin kokonaan valkoiseksi, tekstillä Wall is over. Parissa päivässä värit ja lennonit olivat vallanneet seinän takaisin. Nykyään seinän omistaa Maltan ritarikunta, joka sallii graffititoiminnan. Seinälle on siis täysin luvallista tulla tussi tai spraymaalipullo kädessä, ja jättää omat rauhanterveisensä.

Lähistöllä sijaitseva John Lennon Pub on sekin ihan vinkeä ja käymisen arvoinen keltaisine sukellusveneineen ja puhelinkoppivessoineen. Mutta soveltuva vain juomiseen. Söin tuolla hampurilaisen, ja vaikka hinnasta olisi miinustanut puolet turistilisänä, hinta-laatusuhde ei natsannut.

7 kommenttia

  1. Ilmainen vinkki: ÄLÄ HYMYILE!

    VastaaPoista
  2. Nää sun matkapostaukset on ihan tosi kivoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että joku tykkää niistä :) Mä itse tykkään kirjoitella niitä.

      Poista
    2. Samaa mieltä olen, näitä on kiva lukea ja kuvat ovat kauniita! :)

      Poista
    3. Jatka ihmeessä! :) t- sama-ano

      Poista
    4. Kiitos teille! Reissuilta mulla riittää juttuja aina vaikka millä mitalla, ehkä jopa kyllästymiseen asti :D

      Poista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.