Where you are closer to Cuba than a Walmart

Olen kuulkaas vihdoinkin löytänyt oman paikkani tästä maailmasta, johan sitä on kolmattakymmentä vuotta etsittykin. Se paikka on Key Westillä.

Key West on Manner-Yhdysvaltojen eteläisin saari, Florida Keys-saariketjun läntisin ja viimeisin. Kuubaan on matkaa linnuntietä 90 mailia, ja varsinkin Yhdysvaltain kieltolain aikaan saari oli suosittu kauttakulkupaikka rommin luvattuun maahaan.



Kuin sekoitus New Orleansia ja Amsterdamia. Väinön sanoin, mä en ole käynyt kummassakaan. Key West on pullollaan pieniä sieviä pitsihuviloita, joiden parvekkeet ja terassit on kuin tehty aamukahvin juomista varten. Vaikkei kukaan koskaan oikeasti ehtisi viettää sellaisia aamukahvihetkiä. Key West on piparkakkutalojen kaupunki.

Saarella on luonnollista syödä paljon kalaa sun muita mereneläviä. Kaikki on vastapyydettyä. Key-saarten keittiö tunnetaan nimellä floribean, floridalais-karibialainen. Sivuhuomiona, floridalaisissa ravintoloissa ei kannata hätkähtää tai potea omatunnontuskia, jos menussa vilahtaa dolphin. Kyseessä ei sentään ole mikään Flipper, vaan dolfiini, ahvenkala joka tunnetaan myös nimellä mahi-mahi.



Istuskeltiin tuntitolkulla sataman lähellä sijaitsevassa Floridan vanhimmassa baarissa, Captain Tony's Saloonissa. Seinille on niitattu seteleitä, joihin ihmiset olivat kirjoittaneet terveisiä ja rakkaudentunnustuksia. Mekin päätettiin Väinön kanssa uhrata yksi seteli moiseen humpuukiin. Mä kirjoitin jotakin höpöhöpöä, Väinö kirjoitti Sweden Sucks kissankokoisilla kirjaimilla mun kielloista huolimatta. Hetken päästä kaksi pappaa tuli juttelemaan mukavia ja Väinö esitteli ylpeänä mitä oli kirjoittanut. Kävi ilmi, että papparaisilla oli vahvat juuret Öölannissa... Että tällaista tuuria meillä, onneksi ottivat sen huumorilla.

Nobelkirjailija Ernest Hemingwayn talo on kenties saaren suosituin nähtävyys. Hemingway asui pistaasinväristen ikkunaluukkujen talossaan Key Westissä kymmenisen vuotta. Pihalla köllöttelee lukuisia kissoja, jotka eivät juuri välitä ihmisistä. Tavattiin mm. Dorian Grey ja Rudolph Valentino. Kissat ovat rakastettuja, heille on jopa oma hautausmaansa.



Vaikka Key West tulvii turisteja, olo ei ole kuin rysässä. Ajantaju jää taakse kiireiden ja murheiden ohella, Key Westissä ei kellään voi olla huolen häivääkään. Kaupungin rento omaleimaisuus paistaa aasialaismassojen lävitse. Kanat ja kukot köpöttävät kadulla vailla huolenhäivää. Key West on toisinajattelijoiden kaupunki ja tunnettu homokulttuuristaan. Tasa-arvo vallitsee kaikkien kaupunginkävijöiden välillä.

6 kommenttia

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.