Georgialaista

Useampikin ihminen on toivonut multa georgialaisia reseptejä näin puolen vuoden sisään. Hivenen yllättäen, venäläiset 2000-luvun alun Cosmopolitanit ja Glamourit sisältävät huikeita reseptejä, joita olen käyttänyt lähteenä. Todennäköisesti etnisistä kaupoista löytyisi perivenäläistä kefiriä ja georgialaista sulugunijuustoa, mutta tällä kertaa päädyin soveltamaan reseptit ihan lähikaupan antimien mukaan.



Hatsapuri
Hatsapurin eli eräänlaisen juustopiiraan muoto vaihtelee alueittain, mutta periaate on aina sama. Pitsamainen imeretialainen hatsapuri on paitsi tunnetuin versio, myös henkilökohtainen suosikkini. Perinteisesti juustona käytetään sulugunia, joka on sekä puhvelin- että lehmänmaitopohjaista. Mozzarellajuuston ja rae- tai kotijuuston sekoitus on käypä korvaaja.

Taikina
50 g voita
100 g smetanaa
100 g kermaviiliä
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl ruokasoodaa

Täyte
öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 kananmuna
150 g mozzarellaraastetta
1/2 prk raejuustoa

Sulata voi. Sekoita voisulan joukkoon kermaviili, smetana ja kananmuna. Lisää kevyesti vatkaten jauhot, suola ja ruokasooda seokseen. Jätä taikina vähintään tunniksi huilaamaan. Itse olen nostattanut reilu puolitoista tuntia.

Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se tilkkaan öljyä. Sekoita juustot ja kananmuna keskenään.

Taputtele taikina vajaa sentin paksuiseksi pyöreähköksi (mulla ei ole minkäänlaista symmetriatajua) lettuseksi pellille. Suosittelen lämpimästi käyttämään leivinpaperia, mulla oli tällä kertaa tyhjä rulla vastassa.

Levitä pohjalle valkosipuliöljy, sitten juusto-kananmunaseos. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, mielummin liian vähän kuin liikaa. Selvästi ruskea hatsapuri ei ole enää mehevää.




Tolma
Myös dolmana tunnettu tolma on helposti varioitava ruoka, jossa täyte kääritään viininlehtiin tai lusikoidaan ontoksi koverrettuihin vihanneksiin. Mun ohjeeni on jauhelihapohjaiseen täytteeseen, mutta kasvissyöjällekään tolma ei ole mahdottomuus. Ohjetta kääntäessä mulla ei ollut sanakirjaa käsillä, joten jätin käyttämättä jotakin mysteerimaustetta, mikä myöhemmin paljastui sinisarviapilaksi. Sinisarviapila on olennainen mauste georgialaisessa keittiössä, joten uskoakseni tolma maistuu vielä autenttisemmalta apilalisällä. Sitä pitää koettaa ensi kerralla.

2 munakoisoa
2 tomaattia
3 chiliä

Täyte
400 g jauhelihaa
1/2 dl riisiä
1 kananmuna
3 valkosipulinkynttä
1/2 rkl cayennepippuria
1 tl korianterinsiemeniä
(1 tl sinisarviapilaa)
kourallinen ruohosipulia
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen basilikaa
 suolaa

Kastike 
2 porkkanaa
1 tomaatti
2-3 valkosipulinkynttä 
2 laakerinlehteä
öljyä
suolaa 

Tee ensin täyte. Murskaa kuivat mausteet morttelissa, hienonna valkosipulinkynnet, korianterinlehdet, basilikat ja ruohosipulit. Säästä puolet ruohosipuleista kastiketta varten. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään tasaiseksi massaksi, anna tekeytyä vähintään vartin verran.

Halkaise ja koverra munakoisot jättäen reunoille puolisen senttiä maltoa. Parhaiten tämä onnistuu vetelemällä munakoisonmaltoon pysty- ja vaakasuoria viiltoja, varo kuitenkin rikkomasta kuorta. Koverra kuutiot lusikalla pois. Leikkaa kahdesta tomaatista hattu irti ja koverra sisus. Kuullota pannulla öljyssä.

Suikaloi porkkana ja murskaa jäljellejäävä tomaatti. Paista pannulla keskilämmöllä munakoisojen ja tomaattien kanssa reilut viisi minuuttia. Hienonna ruohosipulit ja pari valkosipulin kynttä. Lisää laakerinlehdet, valkosipulit ja täytteestä jääneet ruohosipulista pannulle. Keitä matalalla lämmöllä noin kymmenen minuuttia, lisää tarvittaessa vettä.

Täytä munakoisot ja tomaatit täytteellä. Kaada kastike öljyttyyn uunivuokaan. halkaise chilit ja poista siemenet. Aseta munakoisot, tomaatit ja chilinpuolikkaat uunivuokaan kastikkeen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.

3 kommenttia

  1. Tiesitkö, että reseprteillä on tekijänoikeudet? Sulla ei ole periaatteessa mitään lupaa julkaista noita, ne ovat jonkun toisen tekemiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa, resepteillä ei ole tekijänoikeuksia, eli lain mukaan mua ei voi kieltää julkaisemasta ja levittämästä reseptiä. Mä en ole missään väittänyt kyseisiä reseptejä omatekemiksini, vaan käänsin ne venäjästä suomeksi.

      Poista
  2. Hei! Tuleeko riisi raakana vai keitettynä?

    VastaaPoista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.