Peer Gynt

Äidillä on synttärit viikonloppuna, ja mä päätin, että juhlitaan vähän etukäteen. Vein hänet tänään Kansallisoopperaan katsomaan Peer Gyntia. Arki-ilta nyt sopii meille kummallekin viikonloppua paremmin, ja samalla vältytään kaikelta kilpavarustelu-pukudraamalta. Vaikka mun mielestä on aina parempi yli- kuin alipukeutua, ajatus iltapuvun ostamisesta ja kampaaja-meikkaajakäynnistä yhtä näytöstä varten tuntuu absurdilta. Parempi mennä niillä, mitä on jo hankittu. Ikävä kyllä mun ainoat iskemättömät sukkahousut eivät olleet ohuet ja läpikuultavat, harmittelin sitä koko päivän.

Mulle ei ollut tarkalleen selvillä minkälainen spektaakkeli (alun perinhän Peer Gynt oli näytelmä) kyseessä olisi, enemmän balettia vai oopperaa? Enkä oikeastaan vieläkään tiedä, balettinahan tuota markkinoidaan. Mutta spektaakkeli on hyvin kuvaava sana. Tuskin olen aiemmin nähnyt esitystä, joka kiinnittää huomioni noinkin kokonaisvaltaisesti.


Mä olen aika rutinoitunut teatterikävijä, mutta sekä baletti että ooppera ovat mulle vieraampia kulttuurimuotoja. Kumpaankaan en ole tutustunut Suomessa, vaan ulkomailla: klassinen Taikahuilu Wienin Valtionoopperassa ja Don Quijote-baletti Pietarin Mariinski-teatterissa. Mutta vaikka omakohtaiset kokemukset ovatkin jääneet vähälle, en voi sanoa ettenkö pitäisi kummastakaan taiteenlajista. Ja koska tiedän äitini pitävän Peer Gyntistä teoksena, en keksinyt yhtään hyvää syytä jättää lippuja ostamatta.

Peer Gynt oli kaunis. Ja vaikuttava. Varmaankin kaikille tuttua, ajoittain groteskiakin tarinaa vietiin eteenpäin näyttämöllä niin tanssien, kertoen, kuin laulaenkin - soolona ja kuorona. Jos tarina ei ole tuttu, suosittelen ehdottomasti lukemaan sen etukäteen, muuten juoni jää turhankin avoimeksi. Visuaalisesti esitys oli ihan omassa luokassaan päähenkilöiden puhuvine ja tanssivine sivupersoonineen, ajoittain jopa futuristisine lavasteineen ja hiekalla peitettyine näyttämöineen. Ja tulkittavaa, sitä jäi paljon.


Käytiin syömässä ennen esitystä Korjaamon Sushibar + Winessa. En ollut aikaisemmin tajunnut, että kyseinen ketju on kansoittanut koko Helsingin. Ja että mä olen aikaisemminkin ruokaillut ketjussa, vaatimattomasti elämäni parasta sushia - kohta kaksi vuotta sitten Linnanmäellä. Oli jo aikakin ottaa uusinta.

41 kommenttia

  1. eikö äidilläs oo muuta tekemistä ku olla päivästä toiseen sun seuraneitis? sul ei vissiin oo muita ystäviä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä - en ole kysynyt :D Onhan mulla muitakin ystäviä, mutta äiti on yksi parhaimmista.

      Poista
    2. Mitähän pahaa mahtaa olla siinä, että osaa arvostaa omaa äitiään ja viettää mielellään hänen kanssaan aikaa? :D Ja parastahan on se, että omalta äidiltä ylipäätään kuitenkin löytyy aikaa, jonka voi viettää lapsensa kanssa. :)

      T. JJ 23v. Vietän äitini kanssa todella paljon aikaa ja puhun hänen kanssaan lähes joka päivä.

      Poista
    3. "eikö äidilläs oo muuta tekemistä ku olla päivästä toiseen sun seuraneitis? sul ei vissiin oo muita ystäviä :D"

      Siellä ei nyt joku teini ymmärrä, että varsinkin aikuisiällä voi ihan hyvin olla ystävä äitinsä tai muiden perheenjäsenten/sukulaisten kanssa. Ja omata (hui kamalaa!1111!1!1) samoja kiinnostuksenkohteitakin :D

      Poista
    4. Niinpä niin :D Meillä kun on mamman kanssa vihdoinkin niin hyvät välit, olisi sääli jättää yhteistä aikaa viettämättä.

      Poista
  2. Mites ton rahotus? Ooppera ja susit on aikakalliita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin kuin kaikki normaalitkin ihmiset tekevät - pikavipillä tietysti :)

      Poista
    2. Oletko oikeesti ihan vitun idiootti?

      Poista
  3. oot ihan hirveen näkönen xd

    VastaaPoista
  4. Eiks riittäny rahaa ku yhteen lasilliseen kuoharia? Toivostavasti et juonut itse vaan annoit äidillesi.

    VastaaPoista
  5. Pakko kysyä, pidätkö sä itseäsi jotenkin sievänä/kauniina? Ikävä särkeä pilvilinnat, mutta olet tavallistakin tallaajaa rumempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pidä. Kauneushan on katsojan silmissä, mutta kun on reilut 15 vuotta saanut päivittäin kuulla olevansa todella ruma, alkaa siihen pikku hiljaa itsekin uskoa. En oikein osaa ottaa mahdollisia kehuja ulkonäöstä vastaankaan. Haukut menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

      Poista
    2. Huoh, en tajua minkä takia joku kokee velvollisuudekseen tulla ''särkemään pilvilinnat''. Älä edes väitä, että se olisi sun mielestä ikävää, koska jos olisi, niin silloin et olisi tuota kommenttia kirjoittanut. Olet Iida kaunis nainen ja osaat vastata todella asiallisesti tällaisiin ilkeisiinkin kommentteihin. Arvosta itseäsi äläkä anna näiden kommenttien masentaa. Loppujen lopuksi nuo kommentit kertoo enemmän kirjoittajista itsestään kuin sinusta. Minkälainen onkaan sellainen ihminen, jonka mielestä toisen haukkuminen on ok... Kaikkea hyvää sulle Iida. <3

      Poista
    3. Ilmeisesti ano 20:23:n mielestä on tärkeää varmistaa, että kusi ei pääse missään vaiheessa nousemaan edes puoliväliin päätä, vaan on aiheellista käydä aina välillä ravistelemassa ämmä takaisin maan pinnalle :D Tosta mun asiallisesta vastaustyylistä voi olla montaa mieltä, mutta mulla on (rumahko) tapa ignoorata arvostelut ja kritiikki. Kiitos sulle mukavasta kommentista :)

      Poista
  6. Etteks oo enää Johanin kanssa väleissä? Ei oo ollut mitään mainintaa blogissa aikoihin eikä kommenttiakaan aikoihin... Tai Lennu? Sun kaikki miesystävät on kadonnu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun miesystävät ei ole kadonneet minnekkään, ollaan ihan ok-väleissä :)

      Poista
  7. Moi Iida,

    Ikävä huomata millaisia kommentteja saat lähes joka postaukseen. Mulla tulee tosi surullinen olo tästä meiningistä, et ole sitä todellakaan ansainnut. Toivon sulle kaikkea hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Älä suotta sure kenenkään puolesta, älä mun, tai edes noiden haukkumiseen keskittyvien älykääpiöiden puolesta. Kuluttaa turhaan voimavaroja.

      Poista
  8. Teillä on ollut kivan näköinen ilta :) alkoi tehdä mieli sushia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sushibarista saa todella hyvää! :) Ilta myös oli kokonaisuudessaan todella mukava.

      Poista
  9. Mun mielestä oot kaunis nuori neiti.. Kateelliset vaan huutelee anonyymisti..

    VastaaPoista
  10. älä välitä haukkujista. mielestäni olet todella kaunis. kauniimpi kuin minä. ihailin kuviasi instassa ja olet omakuvissasi aina niin nättinä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En välitä haukuista todellakaan :D Ei se haavaa tee jne. Hassua jos jonkun mielestä näytän kivalta omakuvissa, mä vähän pelkään kameraa, ja näytän omasta mielestäni (ja kavereiden ja äidin ja vaikka kenen) useimmiten todella väkinäiseltä :DD

      Poista
  11. No, mun mielestä ainakin oot nätin näköinen. Ja niin kuin joku sanoikin, niin asu oli ihana. Sopii sulle(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit :) Mä pyrin pukeutumaan sellaisiin vaatteisiin mistä itse pidän ja missä viihdyn, ehkä ne siksi toisinaan näyttävät sopivan mulle :)

      Poista
  12. Voitko ottaa kuvan sivuprofiilistas? Ois kiva nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multa on itse asiassa pyydetty tätä joskus aikaisemminkin :D Yritän muistaa ottaa jonain päivänä :)

      Poista
  13. Mitä ihmeen v*ttupäitä noi sun haukkujat on? Mistä noita sikiää, järkyttävää D: Älä vaan anna noiden vaikuttaa suhun negatiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niitä, rakkaalle viholliselle on monta nimeä :) Enkä anna heidän vaikuttaa mitenkään, siitähän vasta saattaisi riemu revetä.

      Poista
  14. Mistä sun blogin nimi tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kun aloitin bloggaamisen pikkuserkun kanssa, haluttiin korostaa blogin nimessä kotikaupunkejamme jostakin syystä. Lahti on Suomen Chicago, ja 187 kuulemma jonkun valtakunnan logiikalla sitten Riihimäki. Tosin toi logiikka ei ole avautunut mulle vielä tänäkään päivänä :D

      Poista
  15. Voisitko tehdä kysymyspostauksen? Ees ihan pienen... Tai muutenkin kysäistä lukijoilta postausehdotuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä toteutan postausehdotuksia aina sitä mukaa kun niitä tulee :) Poikkeuksiakin toki on, kysymyspostausta en halua tehdä, koska en usko, että saisin tarpeeksi niitä asiallisia kysymyksiä että riittäisi postaukseksi asti. Vastaan kyllä kysymyksiin, niitä saa kysyä kommenteissa tai mailitse.

      Poista
  16. Milloin teet sen faktapostauksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisimman pian! Kunhan keksin tarpeeksi jotain turhaa tietoa itsestäni.

      Poista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.