Moussaka

Moussaka on yksi mun lempiruuista niin helppotekoisuutensa kuin suutuntumansakin vuoksi. Mulla on ollut suunnitelmissa jo viikkotolkulla tehdä moussakaa, mutta äidin kasvihuoneesta löytynyt nätti kesäkurpitsa antoi sen lopullisen sysäyksen.

Moussaka
1 munakoiso 
1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
200 g (lampaan)jauhelihaa
200 g tomaattimurskaa
suolaa
cayennepippuria
mustapippuria
valkopippuria
kanelia
öljyä

Juustokastike
0,5 l maitoa
2 kukkurallista lusikallista vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta
kanelia
suolaa
mustapippuria 




Viipaloi munakoiso ja itketä viipaleet ripottelemalla ylä- ja alapinnalle ohut kerros karkeaa merisuolaa. Anna munakoisoviipaleiden itkeä vähintään puoli tuntia. Mä hoidan itketyksen useimmiten ihan ensimmäisenä, enkä ole huomannut mitään vikaa yli tunninkaan itkeneessä munakoisossa.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä pannulla. Mä käytin aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä, tässä toimii varmasti melkein mikä ruokaöljy tahansa. Ruskista ja mausta jauheliha. Kanelia laitoin vain pienen ripauksen, muita mausteita ronskimmalla kädellä. Sekaan vielä puoli purkkia tomaattimurskaa, ja annetaan hautua kolmisen varttia kannen alla miedolla lämmöllä.

Kuumenna öljy kattilassa, ja ripottele jauhot joukkoon. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, sitten mausteet. Edelleen sekoittaen, riko joukkoon kananmuna, ja lisää juustoraaste. Mä lisäsin kastikkeeseen myös briejuuston jämät, juustokastike on helppo keino päästä eroon lähes unohtuneista juustopaloista.


Kuumenna uuni vajaa kahteensataan asteeseen. Pyyhi munakoisoista talouspaperilla suola ja pintaantihkunut neste pois. Lorauta uunivuoan pohjalle öljyä (mulla käytössä edelleen se aurinkokuivattujen tomaattien öljy) ja lado kerros munakoisoviipaleita. Sitten puolet jauhelihakastikkeesta.

Viipaloi kesäkurpitsa ja tomaatit, ja asettele jauhelihan päälle. Mä en ymmärrä miksi en osaa viipaloida tomaatteja, mun viipaleet näyttävät aina ihan teurasjätteeltä. Sitten päälle vielä loput munakoisot ja jauhelihat.

Lopulta juustokastike kaadetaan päällimmäiseksi. Juuri nyt seos näyttää siltä monia traumatisoineelta koulumoskaltamoussakalta, mutta lopputulos tulee olemaan herkullisempi. Koska mä tykkään juustosta, ripottelin vielä juustoraastetta pinnalle. Paistetaan n. 40 minuuttia vajaassa 200 asteessa.


Koska moussaka on kreikkalainen perinneruoka, fetasalaatti sopii täydellisesti sen oheen. Parempaa lisuketta en ole vielä keksinyt!

10 kommenttia

  1. Toi sun yritelmäs ei oo kyllä mousakaa nähnytkään. Kasa vihanneksia vuoassa.

    VastaaPoista
  2. Toi järkyttävä määrä juustoa on varmasti suurin syy sille että oot noin lihava.

    VastaaPoista
  3. Syötkö sä koskaan mitään normaalia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu siitä, mikä on sun mielestäsi normaalia ruokaa :D

      Poista
  4. On pitänytkin jo kauan tehdä moussakaa ja nyt on hyvä syy kun sai näin hyvän ohjeen :) maukkaan näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Mä olen omalla "moussakallani" saanut kahden ihmisen pään käännettyä kyseisen ruuan suhteen. Ihan liian aliarvostettua, on todella herkullista :D

      Poista
  5. Ajattelin aamusella tehdä tällä reseptillä. En oo koskaan tehny valkojuustokastiketta vaan saaas nähä miten onnistuu! Näytti vaan niin hyvältä ja sopivan kokonen meikän vuokaan :)

    VastaaPoista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.